Промяната на климата може да доведе до разпространение в Европа

...
Промяната на климата може да доведе до разпространение в Европа
Коментари Харесай

Увеличава се рискът в Европа от разпространение на вируси, пренасяни от комари

Промяната на климата може да докара до разпространяване в Европа на вируси , пренасяни от комари , писа испанското издание " А Бе Се ".

Организация на обединените нации към този момент предизвести, че климатичните промени " заплашват " европейските страни , които могат да се сблъскат с " рекорден брой инфекции " , пренасяни от тези инсекти.

Според изданието става въпрос за заболявания като тресчица денга, чикунгуня, вируса зика, пренасяни от тигровите комари (Aedes albopictus) от Югоизточна Азия.

В Европа през 2013 година тигрови комари са открити в осем страни от Европейски Съюз, а през 2023 година - в 13 страни.



Сара Делакур
, професор във Ветеринарния факултет на университета в Сарагоса, изяснява, че " епидемиологичният сюжет в Европа се е трансформирал вследствие на климатичните промени, което е довело до увеличение на популацията на комари, способни да придвижват заболявания. " И въпреки всичко това не значи, че ще има зараза от заболявания..., рискът обаче е налице ", означи тя.

Епидемиологът Селин Госнер изяснява, че средиземноморският климат се е трансформирал в най-подходящата среда за тигровите комари, тъй че " не е изненадващо, че броят на случаите на денга се усилва ".

През последните години " инвазивни типове комари " се появяват в " региони на Европейски Съюз , които преди този момент не са били наранени ", споделя Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите. " Ако това продължи, ще има повече инфектирани и вероятно смъртни случаи от заболявания като тресчица денга или западнонилска тресчица ", съобщи още тя.
 комар IStock

Според данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите през 2022 година е премината алената линия на случаите на тропически заболявания , като заразяването е станало на Стария континент. Регистрирани са общо 1113 болни и 92 смъртни случая от западнонилска тресчица, което е най-високият брой от пиковата година 2018 година насам. Най-много инфектирани предходната година е имало в Италия - 723 случая. По отношение на денгата в Европейски Съюз са регистрирани 71 заразяване през 2022 година, което се равнява на общия брой на тези пациенти сред 2010 и 2021 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР