Промяната е предложена в законопроекта на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ

...
Промяната е предложена в законопроекта на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ
Коментари Харесай

Вдигат стипендията на курсантите, ще получават по една минимална заплата

Промяната е препоръчана в законопроекта на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и бе единомислещо подкрепена на съвещанието на комисията.

" Предлагаме спомагателна стипендия, защото казусът за набора на претендент офицери във всички военни университети е голям и се задълбочава всяка година ", сподели пред публицисти Христо Гаджев, вносител на текста и ръководител на комисията по защита. По думите му размерът на стипендията е към 495 лева, което дружно с останалите стипендии, получавани до момента, би дало опция на курсантите да получават средства в размера на една минимална работна заплата. " Храната, режийните и спането са почти обезпечени. Това може да направи специалността много по-привлекателна за младежите ", разяснява Гаджев, представен от Българска телеграфна агенция.

Парламентарната комисия по защита одобри на първо четене и промени в Закона за защитата и въоръжените сили, импортирани от Министерския съвет.

Сред промените е обезпечаването на опция за осъществяване на следдипломно образование във ВМА на експерти по здравни грижи - става въпрос за медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери. Предвижда се още обезпечаване на гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на Министерството на защитата за образованието на военнослужещите посредством вдишване на обвързване от тяхна страна за осъществяване на военна работа за избран интервал от време, актуализиране на критериите за пораждане на съществуващите отговорности и въвеждане на нови.

Приета бе и смяна в посока на основаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската войска с военнослужещи при ценене ползите на службата и на обособения военнослужещ. Отпада условието за годишно атестиране на военнослужещите за отчитане на спецификата на военната специалност.

По-рано по време на съвещанието военният министър Тодор Тагарев разяснява, че с мобилизационния състав нещата вървят доста зле. Той уточни, че в стратегическия план се разискват доста разновидности за доброволната военна работа.

Мярката за доброволната военна работа е работеща и потребна, счита заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Той изясни, че след започването на самодейността записаните са били към 300 души, като сега са намалели до към 100 души. Числото на квалифицираните не разрешава да попълним запаса в къси периоди, безапелационен бе той.

По думите му огромна част след завършването на образованието стават част от военнослужещите в армията. Запрянов означи, че това е трансформирало задачата на образованието да се попълни запасът и добави, че по този начин се попълня некомплектът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР