Промяна в конституцията, която да ограничи до два мандатите за

...
Промяна в конституцията, която да ограничи до два мандатите за
Коментари Харесай

ДСБ иска да се ограничат мандатите на премиера

Промяна в конституцията, която да ограничи до два мандатите за министър-председател на страната, предложи ръководителят на ДСБ и съпредседател на „ Демократична България “ Атанас Атанасов по бТВ. 

Политическата процедура у нас демонстрира, че позицията на министър-председателя дава най-големи благоприятни условия за корист с власт. Накратко тъй като - той/тя има пълномощието да харчи общите ни пари /бюджета/ и да назначава държавната администрация. За това министър председателят предстои на непрекъснат парламентарен надзор, само че... задоволително ли е това?, написа на страницата си във фейсбук Атанасов. Според него " Конкретната обстановка през днешния ден демонстрира, че Народното събрание /а и останалите институции/ може да бъде обезличен и доведен до тотално смирение и на процедура демократичното устройство на страната да е единствено фасада, а в реалност зад нея да действа затулен властнически режим! 
Една от ограниченията за ограничение на тази заплаха е ограничението на времето, през което едно лице може да заема длъжността глава на изпълнителната власт. Например в Съединени американски щати определеният президент може да е на този пост два мандата по четири години! И българският президент може да заема тази пост единствено два мандата. НО у нас президентът не е глава на изпълнителната власт и няма пълномощия във връзка с парите и държавния личен състав.

Ето за какво това е едно от нещата, което би трябвало да изправим в конституцията и посредством ограничение във времето на мандата на премиера да понижим злоупотребата с власт на най-високия етаж!

И то без да променяме формата на държавно ръководство - парламентарна република, изяснява Атанасов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР