Промяна в изпитите след 7-ми клас за профилираните и професионалните

...
Промяна в изпитите след 7-ми клас за профилираните и професионалните
Коментари Харесай

Изпитите след 7 клас стават интегрални, но чак след 3 години

Промяна в изпитите след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии. Това ще се случи след три години за образователната 2022-2023-та, оповестиха от просветното министерство. Оттам плануват изпитът към този момент да бъде интегрален. Тестът по български език към този момент ще сплотява българския език с публичните науки, а този по математика ще сплоти математиката с естествените науки. 

„ Част от причините за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем естествените и публичните науки, а математиката, българският език и литературата са отзив за добитите компетентности на учениците. Не го вършим единствено поради учителите по естествени и публични науки, а го вършим, тъй като всеки възпитаник би трябвало да придобие съразмерен микс от познания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да създадем към компетентностния метод, допуска да има по-малко заучаване, наизустяване, вършим и промени в образователните стратегии по естествени науки и по география. Тя е и естествена просвета, само че и социална просвета “, поясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От МОН дадоха обещание да проведат навременни уточнения измежду родителите. Ако в действителност се случи, смяната ще важи за сегашните четвъртокласници. Според министър Красимир Вълчев тя е нужна, тъй като всеки възпитаник би трябвало да придобие съразмерен " микс " от познания и умения и да стане " четящ ".

„ 21 национални стратегии за развиване на образованието ще бъдат показани през 2020 година Те дават визия какви политики насърчаваме и към какви се стремим. С тези национални стратегии се опитваме да накараме просветителните институции да бъдат по-активни. Предвидените средства за националните стратегии са 140 млн. лева, като 70 млн. от тях ще отидат за компенсации на учители “, регистрира министър Вълчев.

„ Увеличени са средствата за външно оценяване тази година. Надяваме се да финансираме и най-малко 50 учебни библиотеки, с цел да насърчим учениците да четат повече. Ще финансираме и площадки за сигурност на придвижването по пътищата. Длъжни сме да създадем крачка и в тази посока. Ще бъде препоръчана и стратегия за създаване на центрове за личностно развиване на учениците, както и такава, ориентирана към непознатите езици ”, разясни Вълчев.

Разширява се и програмата за IT бизнеса, като концепцията е част от IT експертите да влязат в просветителната система и да организират образования, както и да има семинари за учителите в тази сфера. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР