Промяна на наредбата за сечите в горите ускорява процесът на

...
Промяна на наредбата за сечите в горите ускорява процесът на
Коментари Харесай

С нова наредба започват сеч на засегната от корояди дървесина

Промяна на наредбата за сечите в горите форсира процесът на асимилиране на развалената от корояд дървесина.

С влезлите в действие промени се дава опция за неотложно пристъпване към асимилиране на дървесината, когато наранена повърхност е до 5%. За задачата е належащо да се изготви инвентаризационен списък на площите, който за горските територии - държавна благосъстоятелност се утвърждава от шефа на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство, учебно-опитно горско стопанство.

За общинските горски територии подобен списък утвърждава ръководителя на съответната общинска горска конструкция , а за горските територии, частна благосъстоятелност на физически и юридически лица ръководещия горското съдружие. В останалите случаи описът се утвърждава от шефа на районната дирекция по горите.

 Незаконната сеч в България е сред 10 и 25%
Незаконната сеч в България е сред 10 и 25%

Незаконният рандеман на дърва може да бъде преустановен до 2020 година, считат от WWF

Когато наранена повърхност е над 5 % се планува издаване на наставление за осъществяване на санитарни или насилствени сечи. Такова наставление могат да предизвикват всички притежатели на гори, както и районните дирекции по горите и лесозащитни станции в страната. За издаването му, решение се взема след инспекция на терена от чиновник на районна дирекция по горите или на лесозащитна станция, при опция в наличието на представител на държавното горско или ловно стопанство, общинската горска работа, горското съдружие.

При инспекцията на терена наложително следва да се събере информация, която да е задоволителна за попълване на одобрения пример на наставление.

Преценката за издаване на документа е на шефа на РДГ и на шефа на ЛЗС. За осъществяване на санитарни или насилствени сечи, за които не са издадени наставления, се изготвят проект - извлечения.

 Ще секат дърветата, с цел да спасят горите от изсъхване
Ще секат дърветата, с цел да спасят горите от изсъхване

Няма различен излаз от обстановката, настояват специалисти

Срокът за осъществяване на сечта се дефинира от лицето, издало наставление то при отчитане на мнението на служителя, направил инспекцията на терена и на лицето, стопанисващото съответната територия. При установяване на периода ще се има поради сезона, през който следва да се извърши сечта, софтуерните и нормативни условия, размера на използването и други фактори

С преимущество ще се изготвят наставления за осъществяване на санитарни и насилствени сечи в предпазени територии и зони по " Натура 2000 " , региони с първи клас на пожарна заплаха, насаждения наоколо да урбанизирани територии и насаждения, в които дървесината е със непокътнати качества и обезпечена досегаемост.

 Без сеч в Пирин - дава обещание новият проект за ръководство на парка
Без сеч в Пирин - дава обещание новият проект за ръководство на парка

Експертите на Министерство на околната среда и водите потвърдиха, че в проекта няма планувани сечи и за такива върху 60% от територията на парка

Издаването на наставления не е административна услуга и за тях не се дължат такси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР