Промяна на курса, ООН ще търси „обединено либийско правителство“ преди изборите

...
След като в продължение на години призоваваше за избори в
Коментари Харесай

След като в продължение на години призоваваше за избори в Либия преди обединяването на правителството, сега Обединените нации казват, че обединението трябва да дойде преди гласуването.

Неговият пратеник за Либия, Абдулай Батили, каза във вторник, че е наложително заинтересованите страни да се споразумеят за единно правителство, което след това може да доведе Либия до избори.

Либия нямаше много мир или сигурност от отстраняването през 2011 г., подкрепено от НАТО на бившия силен лидер Муамар Кадафи, и се раздели през 2014 г. между воюващите източни и западни фракции.

Разкъсан между изток и запад

Базираният на Изток командир ренегат Халифа Хафтар започна нападение срещу Триполи и правителството, базирано в западна Либия през 2020 г. Камарата на представителите в източния град Тобрук го подкрепи.

След като нападението беше отблъснато, превърналият се в политик бизнесмен Абдулхамид Дбейба беше избран за временен министър-председател, за да оглави международно признатото правителство на националното единство (GNU) и да поведе страната към избори през следващата година.

Сред обещанията му към 75-те либийски делегати, които ООН избра да го избере, беше, че той сам няма да се кандидатира за избори.

През 2021 г. Либия чакаше национални избори, които така и не се състояха, и Дбейбах отказа да се оттегли, настоявайки, че ще остане на поста си до провеждането на успешни избори.


Камарата на представителите в Тобрук остана отделна и обвини GNU в Триполи, че не успява да обедини и служи на страната. Противопоставянето продължава оттогава.

Неразрешеният конфликт в Либия продължава да застрашава народа, както стана миналата седмица, когато въоръжени фракции се сбиха в Триполи, убивайки 55 души.

Промяна на тактиката

Много либийци подозират, че техните политически лидери нямат голям интерес от трайно споразумение или избори, които биха могли да ги отстранят от ръководни позиции, които са заемали от години.

Доскоро дипломацията на ООН се съсредоточаваше върху националните избори, а не върху смяната на Дбейба и формирането на друго временно правителство, което да наблюдава вота.

Но в очевидно обърнато лице, Батили каза на Съвета за сигурност на ООН във вторник, че работи с ръководителя на базирания в Триполи Президентски съвет, Мохамед ал-Менфи, за да помисли за събирането на водещите играчи на среща, за да решаване на основни проблеми. Той също така каза, че разговаря с Дбейба, Хафтар и председателя на Камарата на представителите на Тобрук Агила Салех.

„Преговорите за ново временно правителство имат шанс, защото има морков, в който съперниците да участват, но след като бъде създаден, всички стимули за избори изчезват и Батили няма тояга“, Тим Ийтън, изследовател на Либия в Chatham House , каза пред агенция Ройтерс.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР