Промишленото производство през юни се свива с 9.3% на годишна

...
Промишленото производство през юни се свива с 9.3% на годишна
Коментари Харесай

Промишленото производство в редица сектори, както и строителството се свиват през юни

Промишленото произвеждане през юни се свива с 9.3% на годишна база при дребен растеж от 0.7% спрямо май. В редица браншове производството се свива даже двуцифрено, сочат оповестените през днешния ден данни на Националния статистически институт.

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27.4%, в добивната индустрия - с 10.8%, и при преработващата индустрия - с 6.2%.

Съществен спад в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на тютюневи произведения - с 36.3%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 28.7%, производството на мебели - с 19.5%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 19%.

Ръст е регистриран при: производството на железни произведения, без машини и oборудване - с 14.6%, производството на електрически уреди - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 8.3%.

Увеличение по отношение на предходния месец е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6%, в добивната индустрия - с 4.2%, и в преработващата индустрия - с 0.4%.

По-значително повишаване в преработващата индустрия се следи при: производството на електрически уреди - със 7.6%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.3%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.9%.

Намаление е записано при: производството на транспортни средства, без коли - с 6.3%, производството на хранителни артикули - с 6.2%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 5.2%.

Строителството също се свива

През юни показателят на продукцията в бранш " Строителство " е с 1.1% под нивото от предходния месец. На годишна база съгласно календарно изгладените данни има спад от 2.2%.

Понижението на календарно изгладения показател на строителната продукция на годишна база се дефинира от негативния ритъм както при гражданското/инженерното строителство, по този начин и при сградното строителство, надлежно 4.8 и 0.2%

Индексът на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под нивото от предходния месец, като понижението при гражданското/инженерното строителство е с 1.6%, а при сградното строителство - с 0.6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР