Промишлени компании от цял свят купуват повече заводи в Европа

...
Промишлени компании от цял свят купуват повече заводи в Европа
Коментари Харесай

Компании от цял свят инвестират във все повече заводи в Европа

Промишлени компании от целия свят купуват повече фабрики в Европа макар икономическото закъснение в района, защото геополитическите терзания и проблемите с веригите за доставка принуждават фирмите да приближат дейностите си до своите клиенти, предава Financial Times.

Данни на консултантската компания Cushman & Wakefield сочат, че фирмите са придобили или наели индустриални площи с общ размер от 890 хиляди кв. м през 2022 година, което е растеж с 29% по отношение на миналата година. Анализът на компанията обгръща покупко-продажби в девет европейски страни, в това число Англия, Франция и Германия.

Напоследък виждам клиенти, които подхващат така наречен „ ниършоринг “ (преместване на производството покрай клиентите), като влагат в европейско произвеждане, с цел да понижат зависимостта си от Китай и от други отдалечени местоположения “, съобщи Тим Крайтън, началник на логистичните и индустриални площи в Европа в Cushman.

Промишлени компании от Азия до Европа получават европейски фабрики в отговор на търсенето от клиенти на континента, които през последните десетилетия изнесоха производството на доста от стоките, които купуват, в Китай и други нискотарифни индустриални центрове.

Все по-голямото търсене на нови фабрики се случва на фона на общ спад в усвоените индустриални площи в Европа, до момента в който разноските на потребителите понижават. Това накара търговци на дребно и притежатели на хранилища да свият вложенията си.

Въпреки това фирмите премислят тактиката си, защото напрежението сред западните държавни управления и Пекин се задълбочава. Към това се прибавя и мощното нарушение на световните снабдителни вериги по време на пандемията от COVID-19.

По думите на Тим Крайтън потреблението на роботи в промишленото произвеждане, които минимизират индустриалните разноски в райони с по-евтина работна ръка, постанова на европейските компании да приближат производството до потребителите.

Докладът на Cushman – който дава за образец оповестените наскоро проекти на Mercedes-Benz да построи първия си цех за електрически ванове в Полша, както и проектите на BMW да увеличи производството на акумулатори за коли в нов цех в Унгария – отбелязва, че Централна и Източна Европа, където работната ръка е релативно евтина, притегля изключително огромни вложения в промишленото произвеждане.

Промишлените площи съставляват все по-голям дял в портфейла на компанията след спад в търсенето на складови площи “, сподели Бърт Хеселинк, шеф на отдела за връзки с клиенти в европейския притежател на бизнес парцели CTP.

„ Нашите клиенти са уведомявани: Ако желаете да продължавате да ни снабдявате, избираме да го вършиме от Европа вместо от Китай “, добавя той.

Въпреки че вложенията в нови обекти подвигат разноските на промишлените компании в интервал на към този момент повишена инфлация, Хеселинк отбелязва, че фирмите отдават приоритет на предпазването на дейностите си от ново „ злополучие “ при веригите на доставка.

Не всички компании обаче напущат Китай. Веригите на доставка на доста от тях са наранени от повишени разноски за сила, поради които наскоро индустриалният мотор на Европа Германия изпадна в криза. През април притежателят на боите Dulux – Akzo Nobel, съобщи, че нидерландската компания е била принудена да се обърне още повече към Китай, откакто разноските за сила са принудили европейските ѝ снабдители да затворят фабрики.

След като години наред западни компании вложиха в Китай, бизнес водачи предизвестяват също, че Европа изпитва дефицит на работна ръка в промишленото произвеждане.

Предизвикателство е да намерим хора с точните умения. И този проблем би трябвало да бъде позволен, като да вземем за пример внасяме служащи от други страни “, заключи Хеселинк.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР