Промишлената активност в Китай се разшири през май със стабилно

...
Промишлената активност в Китай се разшири през май със стабилно
Коментари Харесай

Стабилизация на промишлената активност в Китай през май въпреки поредно понижение на новите експортни поръчки



Промишлената интензивност в Китай се разшири през май със устойчиво движение, защото подобряването на производството и на вътрешния бизнес съумяха да се опълчват на утежняването на новите експортни поръчки за втори следващ месец, демонстрират резултати от изследване на компанията Caixin Insight Group и на организация Markit, което е в контрастност с аналогично изследване на Националното статистическо бюро, отчитащо ускорение на бизнес експанзията в промишления бранш до 8-месечен връх.

Индексът PMI, определян от двете частни организации, стабилизира в априлското равнище от 51,1 пункта (недалеч от петмесечно дъно от 51,0 пункта, отчетно през март), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за негово едва покачване до 51,2 пункта. Това съставлява устойчиво задържане на показателя над значимото равнище от 50 пункта (водораздел сред стесняване и агресия на бизнес активността) за дванадесети следващ месец.

Производственият PMI показател обаче набъбна през май до тримесечен връх от 51,8 пункта, като в това време промишлените мениджъри виждат по-силен напредък на вътрешните поръчки, само че при понижаване на експортните поръчки за втори следващ месец.

Проучването на Caixin допуска, че китайската индустрия резервира солидно равнище на напредък макар рестриктивните държавни ограничения за ограничение на индустриалното замърсяване, забавящият се жилищен пазар и комерсиалното напрежение със Съединени американски щати.

" Оперативните условия в индустриалния бранш остават като цяло постоянни. В същото време растежът на индустриалните цени набира скорост, само че ситуацията с износа е към момента разочароващо ", означи Чжъншън Чжун, който е икономист в анализаторската компания CEBM Group. " Индексът на новите експортни поръчки остава през май на отрицателна територия (под равнището от 50 пункта) за втори следващ месец, което допуска, че обстановката с износа е към момента неприветлива ", добави той.

Трябва да се има поради, че формалният PMI показател (на китайската статистика) и аналогичният показател на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В съпоставяне с обсега на формалното изследване, което включва най-вече огромните държавни компании, показателят PMI на Caixin обаче има податливост да следи по-внимателно промишлената интензивност на по-малките частни производители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР