Промишлената активност в Китай е достигнала ниво от 50,8 пункта

...
Промишлената активност в Китай е достигнала ниво от 50,8 пункта
Коментари Харесай

Свитото търсене от чужбина възпрепятства икономическото възстановяване на Китай

Промишлената интензивност в Китай е достигнала равнище от 50,8 пункта през април, по отношение на 52 пункта през март, заяви Си Ен Би Си, цитирайки данни на Националното статистическо бюро.

Това значи, че секторът се е задържал над нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването. Анализатори, интервюирани от Ройтерс, чакаха показателят на мениджърите по доставкит PMI за бранша на индустрията да доближи равнище от 51 пункта през парил.

Същевременно с това частното проучване на Caixin и Markit, което повече малки и междинни компании, регистрира спад на PMI показателят до 49,4 пункта през април, което го слага в територията на стесняване. През март показателят бе на равнище от 50,1 пункта.

През февруари формалният индустриален PMI показател се срина до рекордно дъно от 35,7 пункта, до момента в който индикаторът на Caixin падна до 40,3 пункта, откакто Китай предприе строги карантинни ограничения в отговор на експлоадирането на епидемията от коранавирус в Ухан.

През първото тримесечие на 2020 година китайският БВП се сви с 6,8% на годишна база, което бе първият тримесечен спад от 1992 година насам, когато стартира и формалното отчитане на тримесечните стопански резултати..

От Националното статистическо бюро на Китай обявиха, че възобновяване на търсенето през април е било по-ниско от възобновяване на производството. От Бюрото също по този начин подчертаваха върху несигурността при експортния пазар, като някой китайски заводи са отчели забележителен брой отказани поръчки от чужбина.

 „ Икономическото възобновяване на Китай беше възпрепятствано от свиването на търсенето в чужбина, макар че епидемията в страната значително е под надзор “, разяснява Джаншен Джонг от CEBM Group, която е дъщерна компания на Caixin

 „ Макар че промишлената интензивност се развива с по-бързо движение, поръчките за експорт паднаха на фона на ниско търсене. Възстановяването на вътрешното ползване също е лимитирано “, прибавя той.

Въпреки че към 25 април към 98% от огромните компании в Китай са възобновили производството, единствено 77,3% от тях оповестяват, че работят на 80% или повече от обичания си потенциал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР