Промишлената активност в еврозоната се сви през ноември за пети

...
Промишлената активност в еврозоната се сви през ноември за пети
Коментари Харесай

Промишлената активност в еврозоната се свива за пети пореден месец

Промишлената интензивност в еврозоната се сви през ноември за пети следващ месец, само че по-сдържано по отношение на октомври, което допуска, че индустрията в района на единната валута може би не е изправена пред толкоз тежка зима, каквито бяха първичните опасения.

Това демонстрират окончателните данни от ежемесечното изследване на S&P Global, оповестени в четвъртък.

Промишленият PMI показател се увеличи през ноември до 47,1 пункта от 46,4 пункта през октомври (най-ниско равнище от май 2022 г.), само че под прелиминарен показател на равнище от 47,3 пункта, като показателят остава под значимото равнище от 50 пункта (водораздел сред спад и експанзията) за пети следващ месец.

Индекс, измерващ самото произвеждане, която се регистрира в PMI показателя, определящ общата бизнес интензивност и се преглежда като добър ориентир за икономическото здраве, пък се увеличи през ноември до 46,0 пункта от 43,8 пункта през октомври, само че остава за шестия следващ месец под значимото равнище от 50 пункта.

" PMI изследването алармира за известно закъснение на интензивността на индустриалния спад в еврозоната през ноември, което може да поддържа очакванията, че районът няма да бъде изправен пред толкоз сериозен зимен спад, колкото се очакваше от мнозина ", разяснява Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global.

Индексът на новите промишлени поръчки също остана твърдо под значимото равнище от 50 пункта, макар е набъбна през ноември до 40,7 от 37,9 пункта месец по-рано.

" Изглежда не се виждат непосредствени облекчения на тежкото състояние на производителите, като се има поради, че новите поръчки не престават да се утежняват с обезпокоително движение, свивайки се с доста по-бързо, в сравнение с компаниите понижават производството “, означи Уилямсън.

В същото време обаче има някои признаци, че инфлационният напън отслабва, което евентуално е добре пристигнала вест за представителите на Европейската централна банка.

Допълнително намаляване на инфлационния напън се дължи частично на по-слабото търсене и пониженото напрежение върху доставчиците.

Въпреки всичко това, мениджърите на промишлените компании остават песимистични в вероятностите за техните предприятия през идващите 12 месеца.

" Данните от изследването през ноември сочат солидно понижение на размерите на произвеждане. Нивото на входящите нови поръчки също спадна внезапно още веднъж, защото потребителско търсене на пазарите в еврозоната и други елементи на света се утежни. Впоследствие закупуването на първични материали беше понижено с най-силното движение от май 2020 година насам, а компаниите остават песимистични в вероятностите си за идващите 12 месеца ", се показва в последния отчет на S&P Global.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР