Променят правилата, по които българите в чужбина ще могат да

...
Променят правилата, по които българите в чужбина ще могат да
Коментари Харесай

МОН: Българите в чужбина ще кандидатстват по нов ред в университетите у нас

Променят разпоредбите, по които българите в чужбина ще могат да аплайват за образование в български университети . По всяка възможност една от измененията ще касае магистърските стратегии , оповестяват от Образователното министерство. И прецизират: Обсъжда се опцията магистратурата да се преглежда като втора степен на висшето обучение . Тогава статутът, с който хората с български генезис , само че с непознат паспорт, са влезнали в бакалавърска стратегия на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази смяна без проблем ще могат да продължат висшето си обучение в България българите-чужди жители , придобили право на непрекъснато престояване в нашата страна.

МОН работи по промени в нормативната база от 15 юли. Предложенията би трябвало да са подготвени до 30 ноември. Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши учебни заведения в България да влезе в действие от 2022 година

През тази година приемът на непознати жители с български генезис се реализира съгласно настоящото държавно разпореждане от 1993 година С измененията през 2016 година в него ясно е записано, че по този ред могат да аплайват единствено българи, които обитават трайно или непрекъснато в друга страна. Това изключва опцията от облекченията, планувани в документа, да се възползват непознатите жители със статут на непрекъснато пребиваващи в България.

Ето за какво през тази година претендентите за висше обучение с български генезис и с право на непрекъснато престояване могат да избират сред две благоприятни условия – или да аплайват като всички останали български жители, или да се откажат краткотрайно от непрекъснатия си статут, да аплайват и в случай че бъдат признати, още веднъж да изискат право на непрекъснато престояване.

През 2021 година българите от чужбина за първи път аплайваха в български висши учебни заведения посредством електронна система . Онлайн платформата беше отваряна в допълнение няколко пъти, с цел да се даде опция на закъснели искащи да прикачат документи и да бъдат позволени до кандидатстване. На всяка стъпка от акцията на кандидат-студентите са изпращани подробни инструкции и уведомления по отношение на техния статус, като при установени несъответствия или липса на документи те са получавали спомагателен период да ги набират.

Кандидат-студентите можеха да вършат пробни проби онлайн , тъй че да бъдат оптимално готови при провеждането на същинските изпити .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР