Променливото и хладно време не попречи на близо 1100 колоездачи

...
Променливото и хладно време не попречи на близо 1100 колоездачи
Коментари Харесай

Спортни знаменитости поведоха велошествие за по-чист въздух в София

Променливото и хладно време не попречи на близо 1100 колоездачи да започват през днешния ден във Велошествието " За по-чист въздух в София ". Десетки известни спортни звезди на България поведоха колоната тъкмо в 11:00 часа по маршрут от Народно заседание до Южния парк с посланието за един по-зелен, по-колоритен и по-спортен град. Събитието се провежда за осма поредна година от " София – европейска столица на спорта ", Центърът за градска подвижност и Столична община без спортен темперамент, а прекосяването на 4-километровия маршрут е за да разпространяват колелата като опция на колите и пушеците.

Още от рано сутринта пространството пред Народно заседание бе огласено от стотиците искащи да вземат участие във Велошествието, които получаваха брандирана фланелка и стартов номер за томболите с награди след финала. Всички те бяха поздравени от именити спортисти, които поддържаха идеята " За по-чист въздух в София ".  

Точно в 11:00 часа стартът бе даден от Илиян Павлов, зам.-кмет в направление " Транспорт и градска подвижност " в Столична община и Димитър Шалъфов, ръководител на Комисията за децата, младежта и спорта към Следствен отдел към окръжна прокуратура и ръководител на УС на Фондация " София – европейска столица на спорта ". Двамата приветстваха участниците, като подсетиха, че измежду най-важните цели на общинското управление са непрекъснатите старания за по-зелен, по-спортен и екологично чист град. Послание към започващите насочи и президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов, преди да се включи към Велошествието.

Веднага по-късно известните български състезатели поведоха колоната. Сред подкрепящите самодейността бяха част от спортните звезди на България, отпред с двете самостоятелни олимпийски шампионки от последните игри в Токио - Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате). До тях още веднъж във Велошествието се включиха легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио2016 Ренета Камберова, надарените лица на " София – евростолица на спорта " Андреа Коцинова и Алберт Попов, сноубордистката Теодора Пенчева, деца от спортните школи и доста други. В първите редици бяха и колоритните елитни състезатели от тимовете на " Велораптър ", " Долчини ", " Левски ", " Драг " и други известни в колоезденето отбори.

От Парламента Велошествието се насочи към Орлов мост, оттова около Перловската река до бул. Витоша и по него до финала на огромната поляна в Южния парк. Спортният празник там включваше доста музика, съревнования, състезания, занимателни игри и томболи с награди. За положителното въодушевление на присъстващите на огромната поляна до входа откъм бул. " Витоша " се грижеше известната и обичана на младите водеща Петрана Петрова. 

Звездите на българския спорт теглеха на сцената от време на време лотария със стартовите номера на участниците с премиите за над 2000 лв.. Десет ваучера от по 70 лв. за онлайн извършване на покупки на колоездачна екипировка бяха обезпечили сътрудниците от Долчини. Наред с това бяха разиграни 5 броя едномесечни неперсонализирани карти Sofia City Card от ЦГМ за цялата градска мрежа на Обществения градски превоз, които се задействаха на място. В шатрата на ЦГМ незабавно можеше да се получи безвъзмездна детска карта за публичния превоз за деца от 0 до 7 години, както и безвъзмездна карта за децата до 14 ненавършени години. За момчетата и девойките от 7 до 14 години тази карти важат освен за превоза в София, а и за цялата страна. 

Интересно провокации предложиха и сътрудниците от Декатлон, които приготвиха 150 награди с колоездачна екипировка. Десет от тях бяха изтеглени в томболата, останалите 140 бяха раздадени на шатрата им в Южния парк по време на другите игри и занимателни съревнования. Едно от надпреварите бе за най-бърза промяна на велосипедна гума на доставените два стенда с колела. Същевременно специфични щандове и палатки демонстирраха на децата най-новите трендове в колоезденето и методите за безвредно каране на колело. Много спортни продукти и екипировка за томболата обезпечи и „ София – европейска столица на спорта “, дружно с други награди и бонуси за присъстващите.

В непосредственост до поляната сътрудниците от DRAG още веднъж проведоха обичаната на малчуганите колоездачна конкуренция Велорали за деца до 12 години. Повече от 200 участници стартираха със своите дребни колела на групи по 200-метрово оградено трасе. 

Целта на Велошествието бе да призове хората при опция да слязат от колите и да пробват различно напредване в градската среда. Велосипедите са отлична опция, а чистият въздух зависи от всеки един от нас. " София – европейска столица на спорта " провежда шествието към този момент осма поредна година, дружно с още над 100 събития, които имат за цел да дават повече благоприятни условия на софиянци и гостите на града за спорт и деен метод на живот в една по-здравословна и приятна среда. Седмица преди Цветница повече от хиляда участници демонстрираха дружно посредством Велошествието по какъв начин столицата може да бъде още по-цветна, по-спортна и по-чиста.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР