Промените важат само за големи компанииНов данък върху рекламите във

...
Промените важат само за големи компанииНов данък върху рекламите във
Коментари Харесай

Въвеждат данък за реклами във Фейсбук

Промените важат единствено за огромни компании


Нов налог върху рекламите във Facebook и върху част от активността на колоси като Гугъл възнамерява да вкара Брюксел. На последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) беше разисквана Директива по отношение на общата система на налог върху цифровите услуги (ДЦУ), начисляван върху приходите от даването на някои цифрови услуги. Тя е част от пакета на Европейската комисия за данъчно облагане на цифровата стопанска система, който беше показан по време на Българското председателство. Директивата планува облагането с закрепена ставка от 3% от брутните доходи, които се осъществят в страните от Европейски Съюз и са свързани с даването на три групи услуги.

В първата група влиза поместването в дигитален интерфейс на реклама, ориентирана към потребителите на този интерфейс – цифрова реклама. Тук влизат рекламите във Facebook и в другите обществени мрежи. Във втората група влизат посреднически услуги в онлайн пространството. Или по-точно обезпечаването на потребителите на дигитален интерфейс, който им дава опция да откриват други консуматори и да си взаимодействат с тях, и който улеснява осъществяването на доставки на артикули или услуги директно сред потребителите. Това на процедура съставлява активността на платформи като Amazon и китайската Alibaba. В третата група услуги, за които се възнамерява въвеждането на нов налог, влиза продажба на потребителски данни. Или по-точно продажбата на данни по отношение на държанието на потребителите и генерирани от действия им в цифрови интерфейси. Което съставлява част от активността на Гугъл.

Предложението планува да се таксуват единствено огромни компании, тъй че да не се попречва растежът на дребните и междинните предприятия и започващите компании. Идеята е новият налог да важи за компании със международни доходи над 750 млн. евро и за сдружения с доходи, добити в границите на Европейски Съюз, над 50 млн. евро.

Обсъждането на текстовете на предлагането за инструкция ще продължи. На съвещанието на ЕКОФИН преди дни излиза наяве, че редица страни от Европейски Съюз не могат да поддържат директивата по политически аргументи. България поддържа пакета за данъчно облагане на цифровата стопанска система и предлагането за услугите, за които ще важи новият налог.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР