Промените в зоните за платено паркиране в София ще влязат

...
Промените в зоните за платено паркиране в София ще влязат
Коментари Харесай

Разширяват „синята зона“ в София от 1 декември

Промените в зоните за платено паркиране в София ще влязат в действие от първи декември. Това оповестиха на брифинг от общинския съвет по отношение на препоръчани нормативни промени, които ще се гласоподават след седмица. 

Най-общо измененията обгръщат паркоместата в режим „ длъжностен абонамент “, уголемение на „ синя “ и „ зелена зона за паркиране, въвеждане на правилник за товарно-разтоварителни действия в платените зони , както и възбрана за влизане на МПС в някои сектори в избрани времеви шпации.

Предвижда се унищожаване на безплатните паркоместа в „ Служебен абонамент “ и се лимитира използването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до 5 броя паркоместа за даден административен адрес.

„ В Наредбата е заложена алтернатива за продължен или уголемен длъжностен абонамент за хотелите “, сподели зам.-председателят на Комисията по превоз Зафир Зарков . Те ще могат да се възползват от уголемение на режима до 23.00 часа в делничните дни, а за събота и неделя - в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 ч. Това ще се заплаща в допълнение.

Предвижда се и разширение на зоните за платено паркиране . Според общинските съветници това е нещо „ извънредно належащо “ за София.

„ По време на дебатите в комисии се направиха промени в подзоните за платено паркиране “, разясни Зарков. Става дума за 11 подзона , която е оградена сред булевардите „ Васил Левски “ и „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и улиците „ Граф Игнатиев “ и „ Гурко “. В първичния вид на текстовете бе записано паркоместата да преминат в независима синя подзона. Заради лимитираните благоприятни условия за паркиране на живущите, 11 подзона ще премине към по-големите 3 и 4 прилежащи  подзони, и по този начин жителите ще имат по-широк периметър за паркиране в " синя зона ". 
 платени зони скица Столичен общински съвет

И още: От юни 2022 година ще се забрани придвижването на коне с каруци в цяла София . Към момента напредването с животинска двигателна сила е неразрешено в центъра на столицата.  

Ще се регламентира и контролът над нарушителите . Освен транспортното средство, краткотрайно ще се задържа и конят , който може да бъде върнат на притежателя му, след съответното възнаграждение и даване на нужните документи, оповестиха от транспортната комисия в общинския съвет.

Екоравновесие “ ще би трябвало да се грижи за тези животни, а не да ставаме очевидци на безумни гледки, като връзването им пред районните ръководства. Някои стопани не се грижат добре за тези животни “, безапелационен беше ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера .

Теренът, който ще бъде препоръчан за подобен углавен паркинг се намира в регион " Требич " .  
Карлос Контрера разяснява и тежкото финансово положение на градския превоз , в резултат на Коронавирус рецесията и нарастването на цената на природния газ и прикани страната да компенсира електротранспорта и метрото, сходно на частния бизнес.

44 млн. лева насъбраната загуба в градския превоз “, съобщи Контрера и разяснява „ в идващите дни ще преценим по какъв начин СОС публично да изиска помощ от страната “. По думите му за близо една година пандемия, Столичната община сама е понесла тежестта на рецесията, а в този момент се прибавя и енергийната рецесия. 

На въпрос дали това ще докара до повишаване на цената на билетите и абонаментните карти , Зарков отговори: „ Това не е концепцията, тъй като повишението на цените ще докара до нов отлив на ползвателите на градския превоз “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР