Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат

...
Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат
Коментари Харесай

Станимир Хасърджиев: И двата варианта на министър Ананиев имат потенциал за развитие

Промените в опазването на здравето би трябвало да бъдат на база на реализиран публичен и политически консенсус и то не към днешна дата, а в дълготраен проект. Това сподели в предаването „ 12+3 “ Станимир Хасърджиев – ръководител на Националната пациентска организация. От организацията през днешния ден организираха среща с представители от Българска социалистическа партия. Хасърджиев уточни какви са резултатите:
„ Обсъдихме много от наболелите проблеми в системата. Всички се обединихме към това, че системата изрично има потребност от смяна и тя би трябвало да подсигурява на българските жители по-добро опазване на здравето, да подсигурява на българската стопанска система повече работна ръка за страната да върви напред. Какви ще са моделите и методът, по който това ще стане, несъмнено, е въпрос на спор, само че едно е несъмнено – опазването на здравето би трябвало да бъде издигнато в народен и надпартиен приоритет. Темата „ Здравеопазване “ би трябвало да бъде във фокуса на публичното и политическото внимание във всеки един миг, изключително в страната с едно от най-лошите здравеопазвания. В този смисъл вотът на съмнение като легален и либерален инструмент евентуално способства за тази полемика. Не мога да се произнеса по претекстовете за него. Не стана дума за вота, а по скоро говорихме за това какво би трябвало да се случи в България и към това мисля, че всички имаме цялостен консенсус “.

Сериозният проблем на системата е, че тя е хронично недофинансирана, акцентира Хасърджиев. По думите му казусът е сложен, аргументите са доста, в това число такива са и „ течовете “ от системата. Според него системата е конструирана по този начин, че разрешава на всевъзможни равнища да има течове и далавери. И двата разновидността за здравна промяна, предлагани от министър Ананиев, имат капацитета да решат отчасти тези проблеми, счита той и добави:

„ Ако те не бъдат доразвити с това по какъв начин ще се промени системата освен частта финансиране, само че и структурно – този въпрос занапред би трябвало да бъде конкретизиран за всеки от двата модела. Нашата система е конструирана по този начин, че заради комерсиалния темперамент на системата ни сега никнат лечебни заведения и центрове като гъби, всички бързат да подписват контракти с Касата, тъй като това явно е доста преференциален бизнес, явно системите за надзор не са задоволителни и разрешават правенето на далавери. Така сме конструирали системата, че тя на процедура подтиква всички - допустимо повече хора да вкарват я в болница, я по прегледи, я по проучвания. Има нужда тази система радикално да бъде изменена. Докато не променим този метод на работа, няма по какъв начин да чакаме трагична смяна във здравето на нацията и хората да бъдат удовлетворени от опазването на здравето “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР