Промените в законодателството за отдаване под наем на държавни земеделски

...
Промените в законодателството за отдаване под наем на държавни земеделски
Коментари Харесай

От земеделие към слънчева енергия: Политическо съгласие за възобновяемите източници

Промените в законодателството за отдаване чартърен на държавни аграрни земи за построяването на фотоволтаични паркове в България съставляват забележителна стъпка към бъдещето на възобновимата сила в страната. Този легислативен ход отразява освен възходящия интерес към чистата сила, само че и устрема към реализиране на баланс сред запазването на земеделските терени и насърчаването на устойчивите енергийни източници.

Съвместният законопроект, импортиран от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, е образец за съдействие сред другите политически сили в страната по въпроси, касаещи националната енергийна тактика и устойчивото развиване. Такава междупартийна поддръжка е от значително значение за бъдещите старания в региона на енергетиката.

Дебатите в Народното събрание откроиха разнообразни гледни точки по отношение на евентуалното влияние на фотоволтаичните паркове на земеделските земи. Критиците акцентираха опасения за вероятното отрицателно въздействие върху земеделските практики и отглеждането на животни. Законопроектът планува разделяне на търговете на две сесии, като първата е особено насочена към земеделските производители, което акцентира устрема към отбрана на ползите на селското стопанство .

Изискването за даване на копие от договорите за прилагане на земеделските земи до 30-ти юни 2025 година служи като механизъм за надзор и бистрота, което е значим аспект от законодателните промени.

При взор към световния подтекст, върховете в инсталациите за възобновима сила в Германия през 2023 година се явяват като мотивиращ образец за страните, които занапред стартират своя път към енергийната промяна . България се намира в същата траектория, търсейки способи за интеграция на възобновимите енергийни източници в националния енергиен микс.

Въпреки необятната поддръжка за легислативните промени, мненията на Даниела Божинова и Даниел Петров акцентират нуждата от деликатен баланс сред развиването на фотоволтаичните планове и отбраната на земеделските земи и ползите на фермерите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР