Промените в Закона за здравето, предложени от депутата от ПП-ДБ

...
Промените в Закона за здравето, предложени от депутата от ПП-ДБ
Коментари Харесай

Фондация: Промените в ЗЗ дават възможност всеки да ползва автоматични външни дефибрилатори

Промените в Закона за здравето, препоръчани от депутата от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев за дефиниране на оказването на първа помощ, дават опция за потребление на автоматизирани външни дефибрилатори от всеки. Това се споделя в мнението на фондация „ Първите три минути “ по отношение на обединените оферти за промени в Закона за здравето, признати на първо четене на 6 март.

Според фондацията не е належащо да има категорично написани в Закона текстове, с които се регламентира тази активност, защото единствено в 8 от 18 страни в Европейски Съюз, интервюирани от Асоциацията на европейските номера 112, има категорично национално законодателство, касаещо използването, слагането и документирането на автоматизирани външни дефибрилатори.

„ Това, което прави усещане, е, че това надалеч не са страните с най-добре развитите стратегии за автоматизирана дефибрилация. В множеството европейски страни особено законодателство за използването на АВД не е належащо, тъй като има одобрена насърчителна теория за оказване на първа помощ и въпроса за използването на АВД от очевидец на случай напълно се вписва в тази теория, като здравната статистика е задоволително съображение. Единствено в Испания, Португалия и Хърватска образованието на лицата, които могат да употребяват АВД, е наложително, като в нито една от тях няма условие те да са с здравно обучение или да се образоват от национална, държавна или здравна институция “, се споделя в мнението.

Припомняме, че в препоръчаните текстове от Закона за здравето е записано, че първа помощ се оказва при остро заболяване или пострадване от очевидец на случая или притекъл се на помощ човек. Първа помощ може да се оказва от всеки и във всяка обстановка до обезпечаване на здравна помощ, като предимство има този, който може да разпознае, реши и приоритизира потребността от първа помощ; да окаже първа помощ, употребявайки целесъобразни умения и да разпознае нуждата от и да потърси спомагателна помощ.

Според фондацията текстовете дават отговор на признатата през 2012 година Декларация на Европейския парламент, която категорично приканва за приемането на общи стратегии за използване на автоматизирана външна дефибрилация на публични места, за образование на непрофесионалисти във всички страни членки, за поправяне на законодателството, с цел да се улесни сърдечно-белодробната реанимация и дефибрилацията от немедицински лица, както и държавите- членки да вкарат хармонизирано законодателство в границите на Европейски Съюз, с цел да дават имунитет по повод отговорността на оказващите първа помощ немедицински лица, които оказват доброволна помощ при незабавни кардиологични случаи.

От организацията означават и текста, съгласно който няма да бъдат наказвани лицата, оказали първа помощ по време на или след настъпил случай и/или внезапно утежняване на здравето до идване на незабавна помощ, включително при потребление на медицински техники и медицински произведения за оказване на първа помощ, като акцентират, че по този начин се заобикаля опцията за неправилно пояснение на използването на автоматизиран външен дефибрилатор от очевидец на случай, като „ дейности, които спадат към занимание или активност, които той няма прави да упражнява “.

„ За нас внедряването в България на актуалните, одобрени в Европа и света и научно обосновани насоки, стандарти и средства за оказване на първа помощ е задача и по тази причина с подготвеност предлагаме съдействие с Комисия по опазването на здравето при 49-то Народно заседание по въпросите в региона на първата помощ “, споделят още от фондацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР