Промените в Закона за защита от да се приемат от

...
Промените в Закона за защита от да се приемат от
Коментари Харесай

За година: 2 500 ограничителни заповеди за тормоз на жени и 349 – на мъже

Промените в Закона за отбрана от да се одобряват от този парламент, настоя омбудсманът Диана Ковачева. Във вторник тя провежда онлайн полемика по плана, написан от правосъдното министерство, в която се включиха министърът на правораздаването Десислава Ахладова, депутати, юристи, съдии, специалисти и неправителствени организации, съобщи. Те поддържаха плана и настояха той да се одобри от това Народно заседание, тъй като, в случай че остане за идващото, “всичко ще стартира изначало ”.
Диана Ковачева напомни, че липсва публична статистика за жертвите на домашното принуждение. В момента единствено Министерство на вътрешните работи поддържало база данни. Тя заяви, че през 2020 година съдилищата са издали 3 057 ограничаващи заповеди. От тях 349 за принуждение над мъже, 898 над деца и 2500 над дами. 823 са децата, за които е подадено сигнал за домашно принуждение през 2020 година Ковачева добави, че домашното принуждение може да засегне всеки без значение от неговия пол, възраст или обществено състояние. Проблемът бил наболял, което налагало и промени в закона.
 Омбудсманът желае увеличение на спешните центрове за жертви на домашно принуждение Омбудсманът желае увеличение на спешните центрове за жертви на домашно принуждение
Омбудсманът Диана Ковачева настоя за увеличение на спешните центрове, в които се настаняват жертви на домашно принуждение и за отпадане...
Проектът, направен от правосъдното министерство, планува денонощна телефонна линия за всеки, който се усеща заплашен от домашно принуждение, откриване на спешни центрове и предпазени жилища, дефинира понятията “психическо ” и “икономическо ” принуждение. “Двете понятия би трябвало да се уточняват ”, разгласи зам.-шефът на правната комисия и народен представител от “Обединени патриоти ” Християн Митев. Той разясни, че в този момент били неразбираеми. В психическия тормоз влизало вербалното принуждение и порицанието. Така всеки спор можел да се показа като принуждение. Митев имал “подобни терзания ” и във връзка с икономическото принуждение.
“Може да се употребява от всеки малолетен, който не е удовлетворен от джобните си пари ”, изясни депутатът. Шефката на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова увери, че някои текстове ще се уточняват. “Сигналите за домашно принуждение се усилват, само че броят на ограничаващите заповеди понижава, което демонстрира, че жертвите не не престават да търсят правата си, а разчитат напълно на полицията ”, разяснява Пенка Стоянова от Министерство на вътрешните работи. Тя заяви, че през предходната година сигналите за принуждение вкъщи са се нараснали с 1185 година спрямо 2019 година По данни на Министерство на вътрешните работи единствено по време на изолацията предходната година 9 дами са били убити при домашно принуждение. Едно от всеки три деца, или 30% от всички, оповестяват, че са били подложени на домашно принуждение. Това посочило към момента непубликувано изследване на “Уницеф ”, заяви Любомир Крилчев от “Уницеф - България ”. Той не даде повече детайлности.
“70-80% от случаите остават несъобщени ”, добави Диана Видева от асоциация “Деметра ”. Тя напомни, че от 2019 година в “Пирогов ” има кабинет за жертвите на домакински тормоз. Основно помощ търсели дами, деца и възрастни хора. Имало и двама мъже, подложени на физическо принуждение. Останалите мъже били жертви на душевен тормоз. Риалити звездата Андрей Едрев, който от близко две години е в обтегнати връзки с някогашната си брачна половинка поради двете им деца, се изрече “в ролята на жертва ”. Той станал подобен вследствие на заповед за отбрана. Законът от 2010 година е генерирал повече принуждение, в сравнение с отбрана, счита той. И съгласно Галин Тодоров от Асоциацията за детско развиване “Чл. 24 ” (организация най-вече на татковци - б. р.) в този момент настоящият закон основал нови жертви. Никой не проверявал дали написаното в молбата за незабавна отбрана е правилно. В резултат на тези заповеди се стигало до “родителско отчуждение ”. Адвокат Пламен Борисов предложи причиняването на родителско отчуждение също да се включи в домашното принуждение.
За проблемите при заповедите за незабавна отбрана приказва и арбитър Галя Вълкова от Софийския областен съд. В момента тя превораздава в Софийския градски съд. “Получаваме молба с едни изказвания. В самия ден не можем да създадем информация за висящи досъдебни производства, владение на оръжие ”, изясни  съдийката. 12 били районните съдии в София, които работят по делата за домашно принуждение, а градските - 6, т.е. общо 18.
 Омбудсманът инициира онлайн разискване на Законопроекта за отбрана от домашното принуждение Омбудсманът инициира онлайн разискване на Законопроекта за отбрана от домашното принуждение
Омбудсманът Диана Ковачева провежда онлайн разискване на Законопроекта за отбрана от домашното принуждение. Идеята на полемиката е да се чу...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР