Промените в Закона за шума е по-добре да бъдат отложени

...
Промените в Закона за шума е по-добре да бъдат отложени
Коментари Харесай

Кметовете на морските общини твърдо против новият Закон за шума да важи от този сезон

Промените в Закона за шума е по-добре да бъдат отсрочени за идващия сезон. Това сподели кметът на Община Шабла Мариян Жечев.
По думите му всички ограничения, които са по средата на сезона, са неприемливи . „ Към момента всички се приготвят за летния туристически сезон и в случай че би трябвало по някакъв метод да се лимитират действия в средата на сезона, това не е заслужено към хората, които развиват бизнес “, съобщи кметът на Шабла.
Мариян Жечев означи, че не може да разяснява по какъв начин законопроектът ще се отрази на към този момент подписаните контракти на заведения и хотели, защото подобен проблем не стои на дневен ред в Шабла.
„ При нас местата за настаняване са много лимитирани, надлежно и заведенията. В множеството случаи има повтаряне на хората, които дават и двете услуги и те не могат да пречат сами на себе си. Този въпрос не стои на дневен ред за нашата община “, добави Мариян Жечев.
Според кмета при дебатите по законопроекта би трябвало да се включат и двете страни, с цел да няма недоразумения и очистване на бизнеси. Мариян Жечев акцентира, че поддържа дисциплиниращия темперамент на глобите, планувани за нарушение на по-високите правила за звук. На въпрос могат ли действително управляващите в огромните градове да съумеят да обезпечат тишина след 23.00 часа, Мариян Жечев отговори, че това се случва на всички места в Европа. „ А ние сме част от Европа. Това е въпрос освен на една глоба по закон, която в този момент ще се случи. Това е също въпрос на градоустройство, на строителство. Този проблем би трябвало да се преглежда много по-отдалече и като процедура, шумните заведения нямат място там, където хората спят “, съобщи кметът на Община Шабла Мариян Жечев.
Ако Законът за шума влезе в действие в този момент, ще има отрицателни последствия. Това сподели от своя страна кметът на Община Каварна Нина Ставрева.
„ Ние не сме срещу Закона за шума, само че не е добре той да се приема в последната минута “, съобщи кметът.
Според Нина Ставрева измененията в закона е трябвало да бъдат разисквани с представителите и на локалната власт, и на туристическия отрасъл много преди сезона , да има полемика и да се стигне до общо решение. „ Ако Законът за шума влезе в действие в този момент, ще има отрицателни последствия, тъй като ще се трансформират правила в придвижване, а това в никакъв случай не е добре и ще докара до излишно напрежение. Договарянето в туризма се прави година по-рано, към този момент има подписани контракти, направени поръчки, които ще се наложи да бъдат анулирани в последния миг. Може би в този смисъл е добре да се намерения за едно съществено разискване и надлежно този закон да влезе в действие от идващия туристически сезон, когато ще има ясно написани правила в точния момент “, акцентира Нина Ставрева.
Тя означи, че няма еднопосочен отговор на въпроса дали възбраната за музика до 23.00 часа ще рефлектира позитивно на летния сезон. „ Има курорти, където това ще се отрази позитивно, само че има и такива, за които това ще докара до отлив на туристи “, акцентира кметът на Община Каварна Нина Ставрева.
Проектозаконът за шума в този си формат съгласно мен ще нанесе стрес, съобщи инж. Георги Лапчев, кмет на Община Царево . По думите му всяка смяна води до стрес и по тази причина проектозаконът би трябвало да се прегледа доста добре.
„ Ако този закон е проблем в морските общини, представете си какъв проблем ще е това в междублоковите пространства в София, където на всички места има открити градини. Или в Пловдив. Там също има доста заведения, чиито градини са навън “, сподели още Лапчев.
„ Все отново проблеми има и по тази причина споделям, че регулация е нужна. Няма спор, че би трябвало да има подобен закон. Спор няма, че всяка стъпка би трябвало да бъде деликатно отрегулирана във връзка с шума. Но в навечерието на сезон, който действително е единствения занаят на хората по морето, да се създадат такива крути ограничения, ще докара до вреди. А вреди никой не желае “, добави Лапчев.
Според него са нужни диспути по места, а не е работни групи в София.
Не виждам драма в това проектозаконът за шума да се одобри за разискване в този момент и да влезе в действие с една по-късна дата, да вземем за пример 1 октомври. Това сподели Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.
Според него другият вид е той да се отсрочи и да бъде признат до края на годината, като тогава може зимните курорти да реагират.
„ Много неправилно се схваща този закон, че е единствено за курортите, той важи за цялата страна. Той е и за огромните градове, и за зимните курорти и не трябва да се концентрираме единствено за Черноморските общини “, добави Алексиев, представен от Фокус.
Кметът на Поморие уточни, че това е тематика, която от предходната година се дискутира доста съществено и още тогава кметовете са споделили, че не е добре за сезона в последния миг да се вършат такива промени, като концепцията е била след сезона да се разяснява и да се вършат съответните промени, за тях обаче е нужно време.
Според него законопроектът за шума визира директно бизнеса, обществеността и туристите, по тази причина е наложително да се разиска необятно. По думи на Алексиев от ден на ден български жители почиват на нашето Черноморие и те умерено могат да си кажат мнението.
„ Специално в градовете, мисля че до 00.00 часа е обикновено да има музика. А по-късно, който желае да върви на нощни заведения. Има си правила и няма по какъв начин всеки, който желае да си прави дискотека на плажа. Особено в града. Една част от хората са работещи и на последващи ден би трябвало да станат за работа и да работят, да обслужват клиенти, да обгрижват туристите “, добави Алексиев.
Според него през последните 3 години в Община Поморие нямало нито едно недоволство по отношение на шума. „ Тоест дали законът ще планува наказания или не, за нас няма значение. Ние и до момента сме спазвали настоящия закон, който ясно и изрично обрисуваше реда. Така че тъкмо за Поморие нямам терзание, че ще повлияе отрицателно. Ние сядаме и се разбираме с ресторантьори и хотелиери, обсъждаме, че никой не би трябвало да пречи на другия. Никой не би трябвало да работи за сметка на другия “, сподели още Алексиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР