Промените в закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния

...
Промените в закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния
Коментари Харесай

Договорите за разлики спъват либерализацията на електроенергийния пазар засега


Промените в закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния пазар надали ще могат да влязат за разискване в Народното събрание до края на годината. По-вероятно е това да стане при започване на лятото на 2018 година „ Ще има потребност от съществено разискване в границите на най-малко 5 – 6 месеца “, изясни заместник-председателя на енергийната комисия Валентин Николов по време на конференция за либерализацията на електроенергийния пазар, проведена от сп. „ Ютилитис “.

Според Европейската комисия цялостната либерализация на електроенергийния пазар в България би трябвало да се случи до 2021 година, което значи твърди къси периоди, в които институциите в България ще би трябвало да се оправят с много неуточнени въпроси. Съществен проблем може да възникне и когато Европейската комисия публично се произнесе по така наречен държавна помощ за американските централи. На тозе стадий текат разяснения с финансовото министерство, стана ясно от думите на заместник-председателя на енергийната комисия Валентин Николов пред публицисти. По думите му, когато това настъпи ще би трябвало ново предоговоряне. На този декор прекомерно сериозните неясноти свързани с така наречен контракти за разлика стават още повече, макар че към този момент наподобява, че главната пречка е в догооврите за разлики.

Основните провокации

Четири са главните провокации пред цялостната либерализация на електроенергийния пазар – договорите с преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, въпросът „ единствен покупател “, преустановяване на контролираните цени и енергийно уязвимите консуматори. Това съобщи по време на конференцията ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Най-проблемен както се оказа по-късно в полемиката е казусът така наречен „ контракти за разлика “, които включват двете американски централи, производителите на ток от ВЕИ и от когенерации. Какъв тъкмо ще е работещият модел продължава да се разисква.

Сегашният модел, по този начин както е дефиниран от Световната банка значи че когато един производител с преференциални цени излезе на пазара ще би трябвало да се доплаща разликата сред действителната цена и тази на производител. Тоест основава се заплахата от осъществяване на електрическата енергия на доста ниски цени, заради съществуването на обезпечено заплащане на разликата, стана ясно от обясненията на ръководителя на КЕВР.
„ За нас това ще съставлява огромен риск за електронергийната система, защото Фонд Сигурност на електроенергийната система може да се окаже че не е в положение да заплати разликата в цената.
Затова КЕВР е за установяване на референтна цена посредством следване на цените на тържищата в района и обосновано установяване на референтна цена, от която да се извърши заплащането на производителите по преференциална цена “, изясни Иван Иванов.

Тепърва следва разискване и установяване на работещият модел, изясни още Иванов.

По отношение на второто огромно предизвикателство единствен покупател, Иванов разяснява, че смяната на този модел би трябвало да се реализира, като се следва логиката на либерализацията на пазара. Той би трябвало да планува опазване на избрани функционалности от страна на НЕК.

„ Третото предизвикателство е преустановяване на контролираните цени, като това би трябвало да стане със съответни промени в Закона за енергетиката “, сподели още ръководителя на енергийния регулатор. По думите му това би трябвало да стане след полемика, в която би трябвало да бъде избран краен период за излизане на потребителите на свободния пазар.

В презентацията си ръководителят на КЕВР показа визията си, че те би трябвало да бъдат разграничени на две групи – небитови, които би трябвало да излязат на пазара до края на 2018 година. За задачата обаче би трябвало да се обезпечи ликвидност на свободния пазар. Колкото до излизане на битовите консуматори, Иванов означи, че в тази част би трябвало да бъдат осъществени още много стъпки, да вземем за пример основаване на сертифицирана платформа, посредством която да се наблюдават цените от битовите консуматори. Мрежовите цени и тези на обвързване към обществото би трябвало да са идентични за всички снабдители. Доставчиците пък ще би трябвало да дават препоръки на потребителите за успеваемостта в границите на обещано семейство. Енергийната успеваемост да вземем за пример би трябвало да се усъвършенства т.е. да намалее с 1,5 %, означи Иван Иванов, като добави, че тематиката продължава да е много дискутирана и в Европа. Той означи, че в някои от европейските страни се застъпва тезата, че даже и да се отстранен контролираните цени, в период от пет години след премахването им би трябвало да има наблюдаване за да не настъпи обществено изключване.

По отношение на обезпечаването на ликвидността на борсата, Иванов означи, че това значи, откакто бъде заделена силата, нужна на БЕХ за осъществяване на отговорностите, цялата създадена електрическа енергия да бъде предоставена на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ)..

„ На последващо място би трябвало на борсата да излязат централите с дълготрайни контракти “, сподели Иванов, като разяснява, че все още в този си тип те не могат да осъществят това, защото „ договорите за разлика се предлагат за различен тип централи – ВЕИ и когенерациите. Като детайл за поощрение от страна на Европейски Съюз “. На последващо място следва излизането на когенерациите и ВЕИ.

Председателят на КЕВР напомни, че към този момент има формулировка за енергийно уязвими консуматори, категории и визията е за въвеждане на специфична цена за енергийно уязвимите консуматори – с 30 % по-ниска цена на електрическата енергия, съобразена с базовите потребности на семейство – 100 Квтч при централно отопление и 150 Ктч при нужда от бойлер.

„ Най-важната мярка остава възстановяване на енергийната успеваемост “, сподели Иванов. Той изясни, че при либерализацията на електроенергийния пазар ролята на КЕВР ще понижава.

В същото време енергийният регулатор ще носи отговорност за наблюдаване на целия енергиен пазар и понижаване на злоупотребите на него. В този смисъл Иван Иванов сложи въпроса за възбрана за злоупотребата с информация, опити за операция на пазара, злоупотребата с вътрешна информация при покупко-продажби на пазара,

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР