Промените в Закона за енергетиката може да ни сюрпризират с

...
Промените в Закона за енергетиката може да ни сюрпризират с
Коментари Харесай

НАТОЧИХА СЕКИРАТА: Токът за бита скача с 35%!

Промените в Закона за енергетиката може да ни сюрпризират с фрапантно повишаване на електрическата енергия за бита измежду зима. Възможно е 35% нарастване на цената, пресметна „ Телеграф “. Това удостовери и някогашният началник на парламентарната енергийна комисия, на БЕХ и на АЕЦ Валентин Николов. Населението ще остане на контролирания пазар до края на 2025 година и чак по-късно то ще бъде пратено на борсата, плануват промени в Закона за енергетиката.

Причината е, че планът предлага от 1 януари 2024 година да се махне публичният снабдител НЕК, който в този момент миксира тока за контролирания пазар по избрани от КЕВР цени и количества, продава я на крайните доставчици “Електрохолд продажби ”, “ЕВН България Електроснабдяване ” и “Енерго-Про Продажби ”, а те на семействата на цена, избрана от регулатора, съобщи " Телеграф ".

Проблем

Крайните доставчици и търговски компании, които ще доставят електрическа енергия на популацията, ще я купуват от борсата или през платформи от самите предприятия производители. Фондът „ Сигурност на електроенергийната система “ би трябвало да компенсира разноските, които са над себестойност за битовите консуматори. Но тук могат да станат огромни операции, предизвести Валентин Николов. „ Много неща би трябвало да се обмислят, преди да се одобри законът. Може да се източи фондът, би трябвало да е ясно кой ще го зарежда, по какъв метод ще се следи “.

До момента се плануват обезщетения за тока за бизнеса (тоест за крайните снабдители) за количества на цена над 200 лв. за мвтч. Ако крайните доставчици и търговците продават тока за бита по 200 лева на мвтч, не се планува отплата. Като се съпостави тази цена със сегашната за бита, се вижда, че ще има 35% нарастване. „ Да, най-вероятно “, удостовери Валентин Николов. Общо бизнесът и битът използват 34 тераватчаса електрическа енергия, от тях популацията употребява сред 12 и 14 тераватчаса. Като се изсипе такова огромно количество електрическа енергия на борсата, която търговците желаят да купят, при всички случаи цената ще върви нагоре, разясни Николов.

Домакинство ще се смята за енергийно оскъдно, в случай че след заплащане на сметките за отопление и ток му останат по-малко пари от линията на беднотия на човек. При 526 лв. линия на беднотия за човек от януари 2024 година на фамилията би трябвало да му остава по-малко от тази минимална сума, с цел да се одобри за енергийно оскъдно. Определянето кое домакинство е енергийно оскъдно и ще има право на помощ ще се реши с разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, районното развиване и труда и обществената политика.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР