Промените в Закона за ДДС, които са подложени на обсъждане

...
Промените в Закона за ДДС, които са подложени на обсъждане
Коментари Харесай

БСП предложи да се намали ДДС на 9% за българските храни


Промените в Закона за Данък добавена стойност, които са подложени на разискване на Националния съвет за тристранно съдействие, не се поддържат от всички участници в съвета.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че в плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност са въведени няколко европейски наставления. Едната е във връзка с краткотрайното освобождение от импорт и някои доставки, които са в отговор на пандемията. Другата инструкция е обвързвана с освобождение от Данък добавена стойност, което обгръща доставките на артикули и услуги, предопределени за прилагане на въоръжените сили на страни членки на Европейски Съюз. Третото предложение е вследствие на констатиране на несъответствия с наредбите на Данък добавена стойност директивата.

Данък добавена стойност законодателството би трябвало да се приведе в сходство с практиката на Съда на Европейски Съюз. Предложени са и някои публицистични разпореждания, които са свързани с зародили усложнения при практическото използване на закона.

Асоциацията за индустриалния капитал в България поддържа проектозакона. Според ръководителя на АИКБ Васил Велев той вкарва някои правила, които вършат използването на закона по-лесно и икономисват разноски на страната при неоправдателни присъди в някои случаи. Асоциацията поддържа и удължаването на периода за понижена ставка по Данък добавена стойност. Велев смята, че тази понижена ставка би трябвало да остане за книгите. Целта е да се насърчи четенето на книги. Той предложи да се премисли облагането с Данък добавена стойност на ваучерите за храна, защото това ще оскъпи процедурата или ще сложи в неравностойно състояние нерегистрираните компании по Данък добавена стойност. " Като цяло поддържаме законопроекта ", сподели Велев.



Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев съобщи, че камарата кардинално поддържа измененията. С оглед " спасяването на българските компании от хранително-питейната промишленост " и за да се задържат цените на питателните артикули, от БСК оферират да се понижи ставката на българските храни от 20 на 9 %, като се изключи алкохолни питиета.

От Конфедерация на работодателите и индустриалците в България не поддържаха препоръчаните промени. Георги Симеонов от КРИБ добави, че би трябвало да има по-детайлно разискване на част от тях. Специално обърна внимание на ваучерите за храна.

От Съюза за стопанска самодейност поддържаха препоръчаните промени. КНСБ също не поддържат този законопроект, тъй като, съгласно тях, диференцираното Данък добавена стойност няма да докара до поевтиняване на цените на стоките. Любомир Костов от КНСБ смята, че бизнесът може да бъде подкрепян през разноските, а не и през приходите. От КНСБ желаят да се понижи общата ставка, с цел да има резултат по цялата верига на производството, в това число и до крайния артикул. Дори да е диференцирана ставка за Данък добавена стойност за обособени браншове или стопански действия, то цените няма да намалеят. От КНСБ оферират да се понижи общата ставка на Данък добавена стойност с 15 %.

Ваня Григорова добави, че от КТ " Подкрепа " също не поддържат оферти законопроект. По думите ѝ мярката за пониженото Данък добавена стойност за заведенията е подарък, който е бил изработен през данъчната система. Според нея 200 млн. лв. могат да се употребяват доста по-далновидно, изключително в обстановка на пандемия. Тя посочи, че в случай че някой се притеснява за цените на стоките от първа нужда, най-бързият вид е намаляването на Данък добавена стойност със засилен надзор върху прилаганите крайни цени, плюс регулация на надбавките на крайните търговци. " Абсолютно неприемливо е 50 % от цената на хляба да е образувана от такива надбавки ", посочи Григорова.

От КТ " Подкрепа " нямат нищо срещу продължаването на пониженото Данък добавена стойност за книгите, само че и там също би трябвало да има надзор, защото значимо понижение на цените на книгите няма.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР