Промените в Закона за ДДС, които предвиждаха ограничаване на кешовите

...
Промените в Закона за ДДС, които предвиждаха ограничаване на кешовите
Коментари Харесай

Окончателно: Ограничението за плащане само до 5000 лв. в кеш отпадна

Промените в Закона за Данък добавена стойност, които предвиждаха ограничение на кешовите заплащания до 5000 лв., бяха отхвърлени от Народното събрание с 52 гласа „ срещу “, 9 „ въздържал се “ и 101 „ за “.

По време на дебата в пленарната зала се стигна до конфликт сред парламентарните групи на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Красимир Янков от левицата съобщи, че плануваното ограничаване на заплащането в брой е образец за несправянето на изпълнителната власт със сивия бранш.

„ С това предложение потвърждавате, че вие увеличавате налозите по индиректен път, тъй като всички заплащания, които минават през банките, ще бъдат с такси. Вие обслужвате банките и стимулирате тяхната облага “, съобщи още той.

Менда Стоянова от ГЕРБ отвърна, че резултатите от изсветляването на сивата стопанска система се виждат по преизпълнението на бюджета и излизането на страната на позитивно салдо.

През тази година беше направен план, посредством който се предлагаха промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой. В плана се оферираше прагът от 10 000 лв., който е сега, да бъде понижен поетапно, като до 2019 година доближи 1000 лв..

Като аргументация за препоръчаната смяна Министерството на финансите тогава уточни, че това е в сходство с наложилата се процедура в другите страни - членки на Европейски Съюз, от една страна, и от друга, намаляването на сивата стопанска система в страната.

Управляващите обаче не съумяха да съберат нужната поддръжка и измененията бяха отхвърлени. /offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР