Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това

...
Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това
Коментари Харесай

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Промените в правилника не вземат решение казуса със забавените ТЕЛК-решения. Това показва омбудсманът Диана Ковачева в мнението си до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по отношение на плана за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на ТЕЛК и НЕЛК.

„ Като народен омбудсман и въз основа на многочислените тъжби на жители неведнъж съм посочвала, че забавянето на здравната експертиза както от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), изключително изразено в някои области на страната, по този начин и от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) жестоко нарушава права на жителите, като загражда опциите да получават навреме нужната им поддръжка. Макар и с признатите промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето да беше открито, въпреки и отчасти, решение на проблемите, свързани със закъснение на постоянното преосвидетелстване, то в останалите случаи, да вземем за пример с първичното освидетелстване, преосвидетелстването във връзка влошено положение, както и при краткотрайна нетрудоспособност и процедурата на обжалване, казусът остава неуреден. За страдание, това в огромна степен се отнася и за изключително уязвима група, каквато са децата с увреждания, поради дефицита на експерти по детски заболявания към съставите на ТЕЛК “, написа проф. Ковачева.

В мнението си тя акцентира, че актуалният план е позитивна стъпка за решение на огромна част от проблемите, най-много за доста ускорение на експертизата и превъзмогване на субективизма при оценката, и като основа за продължение на разговора и напъните за въвеждане на ICF, само че е безапелационна, че сходна съществена промяна, слага доста въпроси и неясноти, на които е належащо да бъде открито решение.

На първо място омбудсманът показва, че предлагането НЕЛК да не връща решението на ТЕЛК за наново разглеждане повече от един път без подозрение ще докара до ускорение на процедурите по обжалване. Необходимо е обаче да бъде регламентиран скъсен период за изговаряне на ТЕЛК при положение на анулация и връщане на експертното решение, поради практиката на Териториалните поделения (ТП) на Националния застрахователен институт (НОИ) да приключват изплащането на пенсия за неработоспособност, заради анулацията на решението, което остава, постоянно за нескончаем интервал, жителите без приход.

Тя акцентира още, че не е конкретизирано дали определянето на нужда от непозната помощ ще се прави единствено по документи и по какъв начин ще бъде обективно оценена опцията лицата да се обслужват независимо при облекчаване на ежедневните си потребности.

Проф. Ковачева е безапелационна, че изпращането на експертното решение от районна картотека на здравната експертиза на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт едвам откакто е проверила, че всички страни са известени и срокът за обжалване е изминал, е причина за закъснение на експертизата от Медицинските комисии към Национален осигурителен институт, чийто 14-дневен период за обжалване стартира да тече от приемането на експертните решения, и води до нарушени права на жителите.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че регламентиране осъществяването на здравната експертиза от ТЕЛК в болничната помощ и наложителното включване в съставите на началниците на клиники и отделения, може да докара до редица проблеми, поради ангажираността им по договорите с НЗОК за осъществяване на дейностите по клинични пътеки. Тя показва и че не е ясно и какви ограничения ще бъдат подхванати при положение на отвод или значително закъснение на съставяне на комисиите.

Според омбудсмана регламентирането на систематизиране на заявленията-декларации, подадени във връзка освидетелстване и преосвидетелстване на инцидентен принцип посредством отмерено електронно систематизиране, крие опасности от ориентиране към лечебно заведение за болнична помощ, което не разполага със експерти по профила на болестта.

Проф. Ковачева предлага в наредбата на член 32, алинея 4, според която, когато за изясняване на обособени случаи се изискват непредставени документи или проучвания, да се планува, че ТЕЛК следва да се поизнесе на идващото съвещание след постъпване на документите.  Тя акцентира, че е належащо да бъде разисквана и опцията, когато лицето не е според да даде достъп до всички здравни записи в електронното му здравно досие на органите на здравната експертиза за задачите на производството по освидетелстване/ преосвидетелстване.

Цялото мнение на омбудсмана може да прочетете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР