Промените в правилата за подовете на автомобилите във Формула 1

...
Промените в правилата за подовете на автомобилите във Формула 1
Коментари Харесай

С половин секунда по-бавни коли във Формула 1 през 2023

Промените в разпоредбите за подовете на колите във Формула 1 ще ги създадат по-бавни през новия сезон и прогнозата на ФИА е, че те ще губят по половин секунда на обиколка по отношение на времената им от сезон 2022. Една от основните промени на разпоредбите за подовете беше повдигането на краищата им с 15 мм, с цел да се избегне подскачането на колите на вършиме с оптималната скорост.

“Нямам никакви подозрения, че това е вярното решение - изясни Николас Томбазис, техническият шеф на ФИА, който дава отговор за едноместните спортни коли. - Имахме потребност от практично решение, това няма да заличи изцяло подскачането, само че е стъпка в вярната посока. ”

Но повдигането на ръбовете на подовете значи загуба на сцепление, което пък от своя страна води до по-ниска скорост.
 Директор във Формула 1: ФИА прекали с ограниченията против подскачането Директор във Формула 1: ФИА прекали с ограниченията против подскачането
“Не мисля, че загубата на аеродинамично прилепяне ще е толкоз огромна - добави Томбазис. - Става въпрос за 15-20 %, най-малко съгласно мен, което значи загуба на 0,5 секунди на обиколка или нещо сходно. Разбира се, в хода на развиването на колите през сезона тази загуба на време ще бъде преодоляна. ”
 Дупка с размер 55 милиона $ в бюджета на Ферари Дупка с размер 55 милиона $ в бюджета на Ферари
Томбазис удостовери, че появяването на подскачането на колите е било неприятна изненада и за ФИА и никой не е очаквал, че този феномен ще повлияе толкоз съществено на новото потомство коли във Формула 1.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР