Промените в НПК са едни от най-важните закони, дори много

...
Промените в НПК са едни от най-важните закони, дори много
Коментари Харесай

За Петков е по-важен контролът над главния прокурор, отколкото редовно правителство

Промените в Наказателно-процесуален кодекс са едни от най-важните закони, даже доста по-голям закон от живота на актуалното Народното събрание, а и от опцията за сформиране на държавно управление. Тази позиция изрече съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Ресорната комисия се захвана с въвеждането на механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му.

" Толкова е значимо основният прокурор да не бъде инстанцията, която единствено Господ да е над главата му. Фактът да имаме български арбитър, който да проверява основния прокурор е голяма стъпка напред и някакъв инструмент никой да не се усеща, че е над закона ", уточни Петков.

Според него текстовете не са противоконституционни. Венецианската комисия също е одобрила текстовете за промени в Наказателно-процесуален кодекс. Това е основополагащата смяна, която всички българи са се надявали да имат в смяната на правосъдната система. Няма по какъв начин да имаме общество, без да имаме подобен механизъм за надзор над основния прокурор, акцентира Кирил Петков.

Петков обаче посочи, че ПП не могат да бъдат в общо съдружно държавно управление с ГЕРБ в този миг без значение по какъв начин се гласоподава в правна комисия - без значение дали ще има механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му или не.

" Не бих застанал до ГЕРБ по никакъв метод, но бих застанал до Демократична България. ПП сподели, че има общи полезности, хрумвания и цели с Демократична България ", разяснява още някогашният министър председател.

Припомняме, по време на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия при показване на законопроекта Крум Зарков съобщи, че този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава, а в противен случай - да даде отговори на въпроси, които ги няма. 

Преди съвещанието на правна комисия пред медиите шефът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се закани, че ако измененията бъдат признати от Народно събрание, ще бъдат оспорени в Конституционния съд от прокуратурата, която ги смята за влизане с " кален ботуш " в правосъдната система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР