Промените в НПК са едни от най-важните закони, дори много

...
Промените в НПК са едни от най-важните закони, дори много
Коментари Харесай

Петков: Контролът над главния прокурор е по-важен от редовно правителство

Промените в Наказателно-процесуален кодекс са едни от най-важните закони, даже доста по-голям закон от живота на актуалното Народното събрание, а и от опцията за сформиране на държавно управление. Тази позиция изрече съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Ресорната комисия се захвана с въвеждането на и заместниците му.

" Толкова е значимо основният прокурор да не бъде инстанцията, която единствено Господ да е над главата му. Фактът да имаме български арбитър, който да проверява основния прокурор е голяма стъпка напред и някакъв инструмент никой да не се усеща, че е над закона ", уточни Петков.

Според него Венецианската комисия също е одобрила текстовете за промени в Наказателно-процесуален кодекс. Това е основополагащата смяна, която всички българи са се надявали да имат в смяната на правосъдната система. Няма по какъв начин да имаме общество, без да имаме подобен механизъм за надзор над основния прокурор, акцентира Кирил Петков.
 Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за правосъдна промяна
Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за правосъдна промяна

Нужни са освен положителни знаци, а и дейности, всеки изгубен ден е проблем

Петков обаче посочи, че Политическа партия не могат да бъдат в общо съдружно държавно управление с ГЕРБ в този миг без значение по какъв начин се гласоподава в правна комисия - без значение дали ще има механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му или не.

" Не бих застанал до ГЕРБ по никакъв метод, само че бих застанал до Демократична България. Политическа партия сподели, че има общи полезности, хрумвания и цели с Демократична България ", разяснява още някогашният министър председател.

Припомняме, по време на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия при показване на законопроекта Крум Зарков съобщи, че нищо да нарушава, а в противен случай - да даде отговори на въпроси, които ги няма. 

Преди съвещанието на правна комисия пред медиите шефът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се закани, че от прокуратурата, която ги смята за влизане с " кален ботуш " в правосъдната система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР