Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които

...
Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които
Коментари Харесай

Радев най-накрая обнародва механизма за контрол на главния прокурор

Промените в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор, към този момент са оповестени в " Държавен вестник ". Указът на президента Румен Радев за обнародването им идва с съвсем едноседмично закъснение, защото текстовете бяха утвърдени на второ четене в Народното събрание още предишния петък.

Заради забавянето в президентството в четвъртък работата на Народното събрание беше възпрепятствана. Депутатите трябваше да гласоподават други промени в Закона за правосъдната власт, които са директно свързани с механизма за следствие на възможни закононарушения, осъществени от основния прокурор. Тъй като той към момента не беше влезнал в действие, народните представители не можеха да продължа с процеса.

Вече обнародваните промени са част от поетия от България ангажимент към Европейски Съюз по средствата от Плана за възобновяване. Те включват ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници. С тях се дава опция углавен арбитър от Върховния касационен съд да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това.

Законовите текстове включват и опцията основният държавен обвинител да бъде отхвърлен от служба при открити нарушавания с 13 гласа във Висшия правосъден съвет (ВСС). Досега това беше допустимо, само че с болшинство от 17 гласа.

Именно такава процедура тече сега в съвета, като към този момент е налице болшинството, задоволително за премахване на Иван Гешев.

Правосъдната промяна идва на фона на напрежението сред политици и прокуратурата, в това число обтегнатите връзки сред основния прокурор и неговия заместител Борислав Сарафов, както и дейностите на ръководената от Гешев прокуратура, която ненадейно се засилва по няколко каузи против депутати, в това число и такива, в които е забъркан водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР