Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в

...
Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в
Коментари Харесай

НАП обясни какво се цели с новите правила за фискалните устройства

Промените в Наредбата за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства са нужни, тъй като всяка година има над милиард директни загуби за фиска от злоупотреби, от укриване на оборота с най-различни трикове – отбягване на облагане, потребление на фискални принтери, които могат изборно да отпечатват касови бележки, или да отпечатват бележки, наподобяващи на касови. Това изясни пред БНР представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Като най-рискови сектори той уточни ресторантьорския, нощните заведения и търговията с облекла и обувки, като разясни, че точно там най-често са съсредоточени сходни злоупотреби.

"Загубата за бюджета не е директно и само загуба за Национална агенция за приходите, а загуба за цялото общество и затова беше препоръчана тази смяна ", разяснява Бъчваров. Той увери, че публичното разискване е извело редица въпроси и те ще бъдат прецизирани през идващите седмици.

Новите текстове вкарват отчитане съвсем в действително време на всяка касова записка, до момента в който сега това се случва един път месечно, което доста утежнява качеството на контрола, добави Росен Бъчваров.

Въвежда се и опцията посредством QR код всеки един клиент да удостовери, че неговата касова записка е действителна, което му дава опция да упражнява гражданските си права по-добре.

От Българската стопанска камара възразяват против текстове в наредбата, които съгласно бизнес организацията се нуждаят от прецизиране.

От Стопанската камара се притесняват, че не е задоволително прецизна и регламентацията на одиторските профили в софтуера, ръководещ продажбите в комерсиалните обекти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР