Промените в Наредбата за медицинската експертиза са в няколко посоки,

...
Промените в Наредбата за медицинската експертиза са в няколко посоки,
Коментари Харесай

Приеха нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК

" Промените в Наредбата за здравната експертиза са в няколко направления, като най-значимата и дълго чакана от хората с увреждания е смяната в Методиката за оценка на трайно понижената продуктивност, тип и степен на увреждане, в проценти. В главната си част направените промени са препоръчани от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните препоръки към министъра на опазването на здравето по съответните медицински специалности. " Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет.

Същественото в тази смяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка. Новият метод за пресмятане на оценката отразява най-високия % на най-тежкото увреждане, към който се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

" Промените в Наредбата ще спомогнат за прецизиране на случаите, при които с решителност би трябвало да се дефинира доживотен период на неработоспособност и/или непозната помощ ", изясни доктор Меджидиев.

Той уточни, че е отстранена и несправедливостта, обвързвана с невъзможността за установяване на непозната помощ при лицата с психологични болести, на които са избрани под 90% трайно понижена продуктивност. Промяната в тези текстове на Наредбата ще способства за по-справедливото оценяване на лицата с психологични болести.

Наредбата дава опция лицата, освидетелствани или преосвидетелствани в интервала до влизането в действие на това разпореждане и за които с него са избрани по-благоприятни условия за оценка на увреждането, да имат право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване отвън случаите по член 56, алинея 1 от Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Не се планува период за това преосвидетелстване, защото се чака забележителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от в допълнение закъснение на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничение във времето, изясни здравният министър.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР