Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция

...
Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция
Коментари Харесай

Върховните съдии ще обсъждат дали да сезират Конституционния съд за преместването на делата за корупция

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция и други закононарушения бяха преместени от Софийския градски съд в профилирания съд и които влизат в действие идната седмица, може да попаднат в Конституционния съд (КС).

Това ще се случи, в случай че през днешния ден пленумът на Върховния касационен съд реши да сезира институцията. Това е една от точките, които магистратите ще разискват.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс бяха признати през лятото, само че ще влязат в действие на пети ноември. Още при разискването им адвокати разясниха, че се основава ексклузивен съд.

През лятото стана известно, че специалисти от адвокатурата също приготвят искане до Конституционния съд за оповестяване за противоконституционни на тези текстове. Източници от " Дневник " разясниха, че тематиката ще бъде обсъждана тази седмица и не е известно дали желанието ще се реализира.

Пленумът на Върховен касационен съд ще разисква още препоръчаната от ръководителя на съда Лозан Панов за негов заместител и началник на гражданската гилдия - Светла Димитрова. Панов изиска оставката на предходния заместител - Красимир Влахов, който получи поддръжка от общото заседание на колегията и разгласи, че ще извършва функционалностите си до избора на нов заместител.

Пленумът ще изслуша Димитрова и може да даде мнение по-късно. Решението се взема от съдийската гилдия на правосъдния съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР