Промените в Наказателния кодекс, с които въвежда преследване на корупция

...
Промените в Наказателния кодекс, с които въвежда преследване на корупция
Коментари Харесай

Пламен Панайотов: Промените в НК заплашват пазарната икономика

Промените в Наказателния кодекс, с които вкарва гонене на корупция и в частния бранш, провокираха остри отрицателни реакции на юристите, бизнеса, преподавателите по право и политически обединения.

Може да бъде упражняван напън върху бизнеса, в случай че тези промени влязат в действие, разяснява проф. Пламен Панайотов, началник на катедрата „ Наказателни науки ” в СУ, по. По думите му е застрашена и пазарната стопанска система.

Според него е неуместно да се уеднакви режимът за наказване на корупцията в частния бранш с този в обществения бранш. Той акцентира, че в частния бранш поначало няма нормирани цени на стоките и услугите.

„ Да допуснем, че две компании са се разбрали между тях с оглед доставка на избрани артикули или осъществяване на избрани услуги. И компанията, която реализира тази доставка, извършва контракта по подобен метод, че другата страна е извънредно удовлетворена. И отива и споделя на управлението на другата компания: Искам по случай Великден да изпратя твоите хора до Дубай за една седмица. Понеже това не е уговорено авансово, ще се третира като бонус в частния бранш. При правомерно държание ще би трябвало да го третираме като корупция, това е парадокс ”, изясни проф. Панайотов.

„ Разпоредбите са дефинирани по метод, който би бил в нарушаване с съществени правила на наказателното право, а точно правилото за правната сигурност, тъй като е неразбираемо при какви условия ще се носи наказателна отговорност, и правилото за нуждата, т.е. да се гледа на наказателното право като последно средство за решаването на какъвто и да е проблем в обществото, добави той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР