Промените в медицинската експертиза вече се отразяват на броя на

...
Промените в медицинската експертиза вече се отразяват на броя на
Коментари Харесай

Рязък скок за пенсиите на тези хора, но другите ги чакат лоши новини

Промените в здравната експертиза към този момент се отразяват на броя на инвалидните пенсии – от началото на годината тези пенсии бележат невъобразим от много време скок.

За сметка на това са отпуснати по-малко пенсии за застрахователен стаж и възраст по отношение на същия интервал на 2022 година Това демонстрира статистическия бюлетин на Националния застрахователен институт за пенсиите през първото тримесечие, оповестява „ Сега “.

За първите три месеца на годината са отпуснати 7723 нови пенсии за неработоспособност – с 23% повече по отношение на първото тримесечие на 2022 година, когато са били 6279.

В същото време по-малко хора са се пенсионирали с пенсията, която би трябвало да е съществена за системата – за застрахователен стаж и възраст съгласно цялостните условия на Кодекса за обществено обезпечаване. Там понижението по отношение на началото на 2022 година е с 8,8% – от 7025 тогава на 6407 в този момент.

Увеличението при инвалидните пенсии евентуално се движи от два фактора. В началото на годината бяха признати законови промени за отпушване на огромното запушване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията, не че то попречи през 2022 година да има следващ ръст в този тип пенсии.

С тях се възвърнаха правата на доста хора, чакащи месеци и дори години експертно решение – на всички места, където забавянето е по виновност на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттова бяха възобновени и инвалидните пенсии на хората.

Още през първия месец след влизането на измененията в сила НОИ възвърне 1000 инвалидни пенсии. Вторият фактор са измененията в самите проценти, които се поставят за избрани увреждания и болести, само че неговото влияние евентуално ще се следи занапред поради тримесечния период на комисиите за изговаряне.

Извън този феномен заслужава да се означи, че новоотпуснатите пенсии понижават, въпреки и напълно алегорично – от 24 667 през първото тримесечие на 2022 година на 24 608 в този момент (тук влизат освен персоналните, само че и наследствените пенсии, както и тези за бранш „ Сигурност “, несвързаните с трудова активност и т.н.).

Миналата година беше забележителна в това отношение – новоотпуснатите пенсии реализираха 5-годишен връх въпреки годишното нарастване на възрастта и стажа.

Личната пенсия за застрахователен стаж и възраст по редовите условия – член 68, алинея 1 и 2 от КСО, продължава да е по-рядка от персоналната пенсия за неработоспособност. През първите три месеца на годината по нормалния ред с цялостен застрахователен стаж са се пенсионирали 6407 души, до момента в който персоналните пенсии за неработоспособност заради общо заболяване са 6760.

При изключенията посоките са две – по-малко хора са избрали да се пенсионират до една година предварително против доживотно понижена пенсия, само че не престават да се усилват хората, които чакат до 67-годишна възраст заради недостигащ стаж.

По първата догадка новите пенсионери са 1823 (ако имат нужния стаж, само че не са навършили възрастта) при 1923 за същия интервал на 2022 година По втората са се нараснали от 2909 на 3175 души. Ако човек няма стаж, само че е работил най-малко 15 година, може да се пенсионира при навършване на 67-годишна възраст (това е изискването и за двата пола).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР