Промените в Конституцията бяха приети на финалното трето четене в

...
Промените в Конституцията бяха приети на финалното трето четене в
Коментари Харесай

Промениха Конституцията със 165 „за“

Промените в Конституцията бяха признати на финалното трето четене в Народното събрание. Проектът се гласоподава в целокупност, а не текст по текст.

Депутатите ставаха от място и заявяваха своя избор.

Промените в Конституцията с изключение на със правосъдната власт, са свързани и със служебното държавно управление на Народното събрание.

Бойко Рашков, който е народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, гласоподава „ въздържал се “. Той е срещу в Прокурорския съвет да има шестима от квотата на Народното събрание. Проектът за промени в Конституцията беше импортиран на 28 юни от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Обсъждането стартира на 6 октомври. Поправките в главния закон вкарват опция депутати и министри да имат двойно поданство, което до момента не беше позволено. Президентът ще може да избира сред 7 длъжностни лица за длъжностен министър председател.

Ограниченията в пълномощията на служебното държавно управление ще бъдат написани в обособен закон. Намалява се мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години, а Висшият правосъден съвет се разделя на Висш Прокурорски съвет, в който доминира парламентарната квота, и Висш съдийски съвет, в който предимство има професионалната.

„ Обявявам резултатите – дали своят вот 237. „ За “ – 165, 71 „ срещу “, един „ въздържал се “. В Конституцията промените са признати на трето гласоподаване “, сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР