Промените в климата са една от причините в Атанасовско езеро

...
Промените в климата са една от причините в Атанасовско езеро
Коментари Харесай

Промените в климата привлекли нови видове птици в Атанасовското езеро

Промените в климата са една от аргументите в Атанасовско езеро да се появят нетипични типове, които единствено до преди няколко години са били редки и екзотични. Такъв е казусът с розовото фламинго, което през есента доближи рекордна бройка от 66 птици в Южно Атанасовско езеро. Да, бъдещето, което се задава е розово, само че розово ли е в действителност?
 
Орнитолозите от Българско дружество за защита на птиците, които наблюдават положението на птиците в лагуната и повлияването им от дейностите, осъществявани по план " Солта на живота ", показаха по време на десетата среща на Обществен съвет за Атанасовско езеро разбор на данните, събирани през последните години. Сравнение бе направено с интервала до 2003 година, когато данни са събирани от Българо-швейцарската стратегия за запазване на биоразнообразието (чийто правоприемник е Българска фондация Биоразнообразие). Сега се е нараснал броя на гнездещите в езерото птици от 62 на 86 типа, само че езерото към този момент не е единствен дом за 4 типа, както е било до тогава. Малката черноглава чайка в този момент не гнезди в езерото, за разлика от речната рибарка, която се е трансформирала в най-масовия жител и има рекордна за последните 26 години бройка.

Птиците са значим знак за положението на околната среда, само че е значимо да се следи въздействието на другите действия, които се правят към езерото - замърсяването от земеделските земи, пожарите в близките територии, сериозното наличие на повече от 10 хищника и други

Обсъдени бяха ограниченията против последствията от наводнения на база на опита от последното такова в Бургаски район на 25 октомври 2017. Ползата от превантивния мониторинг е доста огромна и е предотвратила човешки жертви, по тази причина Община Бургас възнамерява разширение на системата за ранно предизвестие и включване на нови точки, в това число и на Атанасовско езеро. От декември 2016 е в действие Плана за ръководство на риска от наводняване, в който са показани карти с регионите със забележителен капацитет за наводняване. За страдание те са направени на база данни преди 2013 година, а точно по-късно стартира интервала с огромни наводнения в Бургаска област.

Сериозен спор провокира тематиката за хищниците в езерото и за ограниченията, които би трябвало в да се подхващат, с цел да се понижи въздействието им върху гнездещите птици.

Висока оценка получи екипът на " Солта на живота " за почистването на обходния канал, който към този момент е подготвен на 77 % и остават още 5 км до окончателното му разчистване. През август бе приключен най-големият остров за гнездене на птици, където природозащитниците се надяват да загнездят къдроглави пеликани. Пак тогава бе намерено новото пространство на Атанасовско езеро - " симБиотично " в региона на басейните с луга и тиня, в което жителите и гостите на град Бургас имат опция да се срещнат с историята на Атанасовско езеро като значима естествена територия и място за рандеман на сол. Мониторингът на посетителите през летния сезон сподели над 250 000 гости по Пътеката на солта.

Специална интерактивна карта бе направена за Атанасовско езеро, която съдържа подробна информация за предпазените територии и всички благоприятни условия, които езерото предлага като направления, наблюдаване на птици, спорт, снимка и здраве.

Следващият мотив да се съберат членовете на Обществения съвет за Атанасовско езеро е отбелязването на имения му ден на Атанасовден, който за трета година ще събере участници в полумаратона Атанасовско езеро - от Морското казино до границите на резервата - тичане и колоездене, само че на 21 януари 2018 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР