Промените в климата пряко и косвено заплашват всички форми на

...
Промените в климата пряко и косвено заплашват всички форми на
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Изменението на климата застрашава културното наследство

„ Промените в климата директно и индиректно заплашват всички форми на културно завещание, било то обект на международното завещание или дребен селски параклис за поклонение, остаряла стоманолеярна или историческа градина “, написа вдокладна специалисти от 25 държави-членки на Европейски Съюз и 3 асоциирани страни.

Заплахите са разнородни, вариращи от непосредствените последствия от наводнения и стихии, до покачвания и съмнения в температурата и влажността, като по този начин теводят до нараснали потребности от реституция и консервация на здания и творби на изкуството, до увеличено настъпление от плесени, водорасли и инсекти.

В същото време съвсем на всички места липсва информираност за това доколко преобладаващото изменение на климата заплашва и културното завещание. Девет от 28-те страни нямат правна рамка за свързване на културното завещание и изменението на климата, единствено седем (Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Словения, Финландия и Швеция) имат проекти за съгласуване на двете области на работа. Липсват финансови и човешки запаси.

Експертната група обаче „ твърдо има вяра, че цената на действието е по-малка от цената на бездействието. Ето за какво би трябвало да действаме в този момент и да включим културното завещание във всички политически съображения и стратегии за финансиране. “

В същото време съзнателният метод към културното завещание предлага устойчиви решения. Ремонтът на остарели здания явно е по-щадящ климата от тяхното срутване.

В допълнение към повишението на осведомеността, десетте рекомендации, направени от специалистите, включват някои оферти за възстановяване на съдействието на всички равнища, за намаляване на въздействието върху културните полезности, както и обезпечаване на повече средства за проучвания и защитни ограничения. Докладътсъщо по този начин предлага създаването на европейска карта за оценка на рисковете за културното завещание от изменението на климата, която да бъде направена до 2025 година и постоянно обновена по-късно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР