Промените в климата биха могли да унищожат почти всички коралови

...
Промените в климата биха могли да унищожат почти всички коралови
Коментари Харесай

До 2100 г. ще изчезнат почти всички коралови рифове на планетата

Промените в климата биха могли да унищожат съвсем всички коралови рифове на Земята до 2100 година, съгласно ново изследване.

Очаква се към 70-90% от всички съществуващи коралови рифове да изчезнат през идващите 20 години заради стоплянето на океаните, киселата вода и замърсяването, обявиха учени от Хавайския университет Маноа.

" Събитията, които ще се случат до 2100 година наподобяват много мрачни ", сподели Рене Сетер, един от водещите учени на изследването, в известие за пресата.

Някои природозащитници, деятели и откриватели на коралови рифове работят върху възобновяване на коралите, като отглеждат живи корали в лаборатория, след което ги слагат назад в морска среда, с цел да опитат да съживят умиращите рифове. Това обаче може да не е задоволително, с цел да бъдат избавени, предизвестиха откривателите.

Новото изследване картографира регионите на океана, които биха били най-подходящи за този тип възобновяване на корали, като се вземат поради фактори като киселинност, температура на водата, плътност на популацията и периодичност на лов на риба.

След като проучили и международните океани, учените стигнали до мрачното умозаключение - до 2100 година няма да има съвсем никаква подходяща среда, където коралите могат да се развиват.

Повечето елементи на океана, където сега се развиват кораловите рифове, няма да бъдат подобаващи за тях до 2045 година, а здравето и положението на тези среди най-вероятно ще се утежни доста до 2100 година, съгласно симулациите на екипа.

„ Честно казано, множеството местообитания вече са доста влошени “, сподели Сетер в известието за пресата.

Възможно е да има единствено няколко жизнеспособни места за възобновяване на кораловите рифове до 2100 година, като да вземем за пример елементи от Баха, Калифорния и Червено море, само че даже и те не са идеални местообитания за коралите, тъй като са покрай реки.

Изследователите предизвестиха, че изменението на климата е най-големият палач и замърсяването от страна на хората, въпреки и проблем, е единствено дребна част от по-голямата опасност.

" Опитът за разчистване на плажовете е страхотна самодейност и опитите за битка със замърсяването са фантастични. Трябва да продължим тези старания ", сподели Сетер.

" В края на краищата обаче, битката с изменението на климата е в действителност това, за което би трябвало да се застъпим, с цел да защитим коралите и да избегнем пагубните последствия ", добави тя.

" Тези опустошителни последствия неизбежно ще ни се отразят, защото съвсем милиард хора по света разчитат на рифовете като източник на храна ", твърди Марк Екин, началник на Националния център за океански и атмосферни наблюдения на Съединени американски щати.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР