Промените в изборното законодателство не решават проблемите в изборния процес,

...
Промените в изборното законодателство не решават проблемите в изборния процес,
Коментари Харесай

Томов: Гласуване по пощата на изборите е напълно възможно

 " Промените в изборното законодателство не вземат решение проблемите в изборния развой, които би трябвало да са обект на внимание от страна на депутатите. Някои от текстовете основават предпоставки за още по-голям безпорядък и съмнение “.

Това съобщи в изявление за БГНЕС социологът и някогашен представител на ЦИК Цветозар Томов. Повод за коментара му е ветото на президента Румен Радев, с което президента върна за ново разискване някои от последните промени в Изборния кодекс.

" Главният проблем е това, че в случай че хората нямат доверие в честността на изборите, всъщност това лишава легитимността на избора. Ще бъдем изправени пред доста тежък проблем през идващите парламентарни избори, в случай че това несъгласие бъде преодоляно и законодателите не създадат други промени “, счита специалистът.

Според него най-уязвимият текст е този, допускащ смесено гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, където всеки самичък ще избира дали даде своя избор на машина или с обичайна хартиена бюлетина. " По създание това ще затрудни още повече работата на секционните комисии, а няма да реши проблемите, поради които ние се опитваме да въведем машинно гласоподаване повече от едно десетилетие. Двата основни казуса са да отстраняваме субективния фактор при броенето на бюлетините, а от друго страна да се оправим с казуса с недействителните гласове. Така, както се оферират измененията, нито едното ще бъде реализирано, нито другото. Напротив, комисията ще би трябвало да обработва ръчно два протокола, а в един общ протокол да сумират резултатите “, посочи Томов. Той напомни също, че това към този момент е правено на европейските избори през 2019 година и е довело до груби неточности в над 1000 секции, където не е бил регистриран машинния преференциален избор.

Като голословна смяна Цветозар Томов дефинира и попадналия текст в преходните разпореждания на кодекса, допускащ рухване на възбраната за осъществяване на референдум по тематика, обвързвана с компетенциите само на Велико Народно заседание. " Това е просто неуместно. Съществуващото сега ограничаване е рационално предвид на това, че въпроси като държавното устройство, територията на страната и границите изискват необикновен вид експертиза и не могат да бъдат предрешени на референдум “, разяснява още социологът.

" Третият пункт, по който е основателно ветото, е във връзка с прехвърлянето върху ЦИК на всички задължения за обезпечаването на устройствата за машинно гласоподаване. Това става една година откакто беше призната последната смяна, от 2 август 2019 година, предвиждаща на идните парламентарни избори да се създаде единствено машинно гласоподаване, като отговорност носеше Министерски съвет. След като нищо не беше направено в продължение на една година, в този момент топката се трансферира на ЦИК в обстановка на липса на задоволително време, с цел да реши комисията този проблем “, добави още Цветозар Томов.

Той е безапелационен, че всички законодателни дейности подсказват едно – може и въобще да няма машинно гласоподаване на идните парламентарни избори, без значение дали те са предварителни или постоянни. На въпрос дали със своите решения ръководещите бягат от отговорност за провеждането на машинния избор, Томов отговори: " Така наподобява, аз не мога да намеря друго пояснение “.

Експертът изрази противоречие и с това, че изборното законодателство " се префасонирана всякога в навечерието на избори “, което дефинира като " порочна процедура “, водеща до " тежко съмнение от страна на жителите “. Експертът предложи още законодателят да обърне внимание на неналичието на избирателен указател, който ще предотврати бъдещи злоупотреби, както и да подсигурява по-добре изборните права на българите в чужбина.

" Най-после да се разиска въпроса за въвеждането на отдалечено гласоподаване. Ако електронното отдалечено гласоподаване не може да се вкара просто по този начин, тъй като е съпроводено с опасности, основно обвързвано с опазването на тайната на вота, то отдалеченото гласоподаване по пощата е изцяло допустимо. Технология, по която у нас не се прави нищо. В целия свят хората, които не могат да гласоподават в изборни секции, гласоподават по пощата “, безапелационен е Цветозар Томов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР