Промените в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарна

...
Промените в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарна
Коментари Харесай

Промените в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарна зала НА ЖИВО

Промените в Изборния кодекс да влязат за разискване в пленарна зала оферират пет от политическите сили в Народното събрание, заяви ръководителят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Миналата седмица правната комисия прегледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща опцията за избор за гласоподаване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана причина за напрежение сред парламентарните групи, както и за митинги. Правната комисия одобри предложенията да няма многомандатен избирателен регион отвън страната, за откриването на изборни секции в чужбина да са нужни 100 заявки, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно съвещание на правната комисия, което стартира следобяд на предходната сряда и продължи към 18 часа. 

В четвъртък предходната седмица ПГ на " Продължаваме Промяната "  напуснаха пленарна зала, като преди този момент излязоха с декларация против признатите в комисията промени в Изборния кодекс. " Това ще е офанзива против българските жители, прогонени от вашите ръководства, да търсят един по-добър живот в Европа. След 15 часа борба в комисията хартиената мафия мина през Изборния кодекс, с цел да отстрани публичния съвет на ЦИК ", се показва в декларацията.

В същия ден " Продължаваме Промяната " и " Демократична България "  призоваха " Българска социалистическа партия за България " да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) и диалогът за изборния развой да стартира обществено и начисто. От " Българска социалистическа партия за България "  отговориха с декларация, че не одобряват разговор с ултиматум и няма да отдръпват законопроекта си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани депутатите на ГЕРБ-СДС да премислят позицията си по част от измененията в Изборния кодекс. Малко по-късно от парламентарната група споделиха на брифинг, че са готови да отдръпват предложенията си за публичния съвет към ЦИК, регион " Чужбина " и заявките за разкриване на секция в чужбина. 

На идващия ден липсата на кворум едва не провали пленарно съвещание, тъй като от залата отсъстваха депутати на " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ". Първоначално в пленарната зала не бяха и от ГЕРБ-СДС поради изключително съвещание в централата на ГЕРБ. Парламентът стартира работа при третата регистрация.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " разискаха следобяд изборните правила с представители на неправителствени организации. По-късно те се причислиха към цивилен митинг пред Народното събрание, който приключи до постройката на Българската национална телевизия (БНТ).

В дневния ред за през днешния ден е второто четене на измененията в Закона за запазване на околната среда. Програмата за работа на народните представители включва и чуване на служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по отношение на строителството и напредъка на трансевропейския транспортен кулоар IV в частта му, преминаваща през територията на Република България в сектора Видин-Кулата, автомагистрала " Хемус " и автомагистрала " Черно море ".  

Очаква се депутатите да изслушат и шефа на НЕЛК Кънчо Райчев по отношение на проблеми на хората с увреждания в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР