Промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които Народното събрание одобри в сряда

...
Промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които Народното събрание одобри в сряда
Коментари Харесай

Частният фалит би бил опасен експеримент в момента, смята Данаил Кирилов

Промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които Народното събрание утвърди в сряда на второ четене, реализират баланс сред ползите на всички участници в изпълнителното произвеждане, а отпадналите от финалния текст оферти са създавали риск от спомагателни проблеми. Това е мнението на ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

В утринния блок на БиТиВи той уточни, че доста са лимитирани спомагателните разходи, в това число и адвокатските възнаграждения и по този начин дребни отговорности няма да се " надуват " до непоносими равнища. Ще има и опция длъжникът самичък да погаси отговорностите си без да се минава през правосъдна процедура.

След промените, в случай че не е открит длъжникът на всички посочени адреси, не може да се издаде заповед за неотложно осъществяване – ще бъде съден по общия ред. " Ограничили сме обезпечителните ограничения и сме ги обосновали със съразмерността – не поради 100 лева дълг да се възбрани жилището на длъжника ", изясни Кирилов.

От друга страна, той означи, че " правната просвета и правосъдната система " са убедили депутатите, че 10-годишната отминалост на задълженията не е добра концепция: " Ако дадем тази алтернатива, ще възпитаме длъжника погрешно – не е належащо да си правно порядъчен, върви се скрий някъде по света и след 10 година ще се върнеш ".

По същия метод Кирилов е и съперник на концепцията за частен банкрут: " При частния банкрут длъжникът губи дееспособност, неплатежоспособността води до загуба да се ръководят цивилен права, да се подписват покупко-продажби. В това положение на стопанската система е свръх рисково да вървим към такива опити ", разгласи той.

Определи като гладиаторски боеве договарянията с частните правосъдни реализатори, които възразиха на орязването на таксите.

В отговор на въпрос, обвързван с потребността от гласуването на оставка на народен представител, за което от Българска социалистическа партия са отправили запитване до Конституционния съд, Кирилов уточни, че това няма несъгласие с главния закон. Освен това съгласно него в Българска социалистическа партия смесвали практиката в общинските препоръки с тази в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР