Промените са в частта „Норми, режими, условия и препоръки за

...
Промените са в частта „Норми, режими, условия и препоръки за
Коментари Харесай

Борисов: Няма тухли и хотели, ще пазим дърветата в Пирин

Промените са в частта „ Норми, режими, условия и рекомендации за реализиране на дейностите “.

Проектът за смяна на Плана за ръководство е импортиран от община Банско и е прегледан на съвещание на Висшия експертен екологичен съвет при Министерство на околната среда и водите. Той е в сходство с решенията на Комитета за международно завещание, които позволяват развиване на уреди за ски спорт в така наречен „ буферна зона “ на обекта на международното завещание – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят утвърдените промени, се споделя в известие на Министерски съвет.

Промените ще разрешат на община Банско да изготви проект за развиване на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обгръща единствено 2% от Национален парк „ Пирин “.

Кабинетът разпореди на министъра на околната среда и водите, при съществуване капиталов интерес за създаване на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме незабавни дейности за координиране по реда на екологичното законодателство на всички нужни устройствени проекти и капиталови оферти, разясняват от Министерски съвет.

Из стенограмата от съвещанието на Министерски съвет

С признатите през днешния ден решения държавното управление взема решение два казуса – за създаване на нов въжен превоз на Банско и за опазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов заключи полемиката по приемането на измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “ и за задължението, което поема министърът на околната среда и водите.

Премиерът Борисов уточни, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за ръководство на Пирин.

„ В този проект няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. И особено тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко капиталово желание, което ще се ползва в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съгласуемост и всички нужни и указани в закона дейности. Сиреч, не може да се направи една барака, не хотел – една барака, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство ", сподели Борисов.

"Така че, персонално аз същински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо неправилно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим по този начин, както би трябвало “, акцентира министър-председателят.

Това са двете неща, които всички би трябвало да отстояваме. Просто друг беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички поддържаме – за втория въжен превоз в Банско, посочи министър председателят.

(Очаквайте подробности)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР