Промените са четири, като две от тях касаят динамиката на

...
Промените са четири, като две от тях касаят динамиката на
Коментари Харесай

Новите правила на световния хандбал се прилагат за пръв път в Европа на шампионатите във Варна

„ Промените са четири, като две от тях касаят динамичността на играта, а другите две – сигурността на играчите. Международната федерация по хандбал още веднъж

цели да усили атрактивността, само че в същото време не не помни и здравето на състезателите “, сподели българският интернационален арбитър Георги Дойчинов.

Променено е предписание за осъществяване на началното хвърляна. Преди, с цел да влезе топката в игра състезателят изпълняваш първото мятане трябваше да се настъпи централната линия. Сега диаметърът на кръга е закрепен на 4 метра и изискването е хандбалистът да допре с ходилото си, която и да е част от него. Така след получен гол, вратарят може да провежда мълниеносна контраофанзива.

Втората смяна касае правилото за пасивна игра. До момента, по кое време то съдията реши, че атакуващият тим не е задоволително деен, подвига ръка, което значи, че в границите на 6 паса нападението би трябвало да преодолее отбраната. Пасовете към този момент са понижени на 4.

Ако нападателя стреля гладко в игрова обстановка и удари вратаря непосредствено в главата, се глоби с премахване за две минути. До в този момент наказания се търпяха единствено, когато изпълняващият дузпа уцели стража в главата. Тогава той получава червен картон, което остава непроменено и при новите правила.

Последната смяна касае отпадането на така наречен клистер. В хандбала се употребява особено лепило, с което се мажат топките за по-добро сцепление с ръката. Сега е основана нова топка, която е по-малка, по-лека и направена от специфичен материал, който спомага за по-доброто сцепление с ръката. Тази корекция се вкарва, защото, като се изключи че се цапа игрището и залата, се получават и травми на очите. За момента уредниците имат право на избор с каква топка да играят, само че още никой огромен шампионат не се е възползвал от новата. Специалисти са скептични, че може да се направи подобен материал, от който да не се плъзга по потната ръка на хандбалиста.

Това не е първият случай, в който интернационалните нововъведения в хандбала се тестват във Върна. За пръв път двата Европейски шампионати за младежи до 20 години се организират в един град. Форматът с Европейски шампионати също започва от българската Морска столица. По време на Европейското състезание по плажен хандбал през 2021 година беше първото взаимно събитие на ЕХФ и колосите в промотирането и основаването на наличие Инфронт и DAZN.

В 17 часа през днешния ден България играе втория си мач от група „ А “ на Европейския шампионат за младежи до 20 години против Чехия. На 7 юли (четвъртък) играем с Финландия.

Входът за Европейските шампионати е свободен. Всички срещи се предават непосредствено в ефира на B1B.BOX.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР