Промените при Бонус-Малус предвиждат по-лошите шофьори да плащат повече, а

...
Промените при Бонус-Малус предвиждат по-лошите шофьори да плащат повече, а
Коментари Харесай

Николай Петров, КФН: Промените при „Бонус-Малус” предвиждат по-лошите шофьори да плащат повече, а добрите да получават 25 % отстъпка

Промените при „ Бонус-Малус ” плануват по-лошите водачи да заплащат повече, а положителните да получават 25 % отстъпка от гражданската си отговорност, в случай че 7 години са карали без нарушавания или произшествия. Мнозина обаче попитаха за какво малус точки ще се пишат и на колите. Николай Петров, шеф на отдел в „Застрахователен контрол ” в Комисията за финансов контрол (КФН) изясни, че належащо малус точките да бъдат записвани и на автомобила, с цел да не стават злоупотреби.

„ Основният принцип, по който би трябвало да се работи е въз основата на притежателя, т.е. аз владея една кола и оттук насетне пътнотранспортните катастрофи и санкции се пишат на моя сметка, без значение от това кой ръководи колата. Ако под някаква форма малусът не бъде прикачен и към автомобилът, методът за заобикаляне на системата би бил доста по-лесен ”, коментира той пред Нова телевизия.

Николай Петров изясни, че точки се пишат на автомобила и в Румъния единствено за служебните и това е по този начин, тъй като в другите има различен принцип на регистрация на колите.

„ Бонусът се натрупа с времето. Трябва да е предходна една година и се слиза с един клас надолу. Системата планува, че се взима по-лошият клас от този на притежателя и от този на автомобила ”, сподели още Петров.

„ Шофьорите са осъдени единствено, в случай че са притежатели или подписват „ Гражданска отговорност ”. Системата ни е направена по този начин, че в случай че вие цялостен живот карате непознати коли и нямате личен, вие в никакъв случай няма да усетите системата „ Бонус-Малус ”, тъй като вие в никакъв случай няма да сключите „Гражданска отговорност“, само че в случай че законът не ви разрешава да карате автомобил без да сте вписан в неговия регистрационен номер не би могло да бъде направено по този начин, т.е. ние не можем да създадем 100 % обективна система в обстановка, в която събитията са несъвършени ”, посочи той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР