Промените по Плана на възстановяване и устойчивост трябва да бъдат

...
Промените по Плана на възстановяване и устойчивост трябва да бъдат
Коментари Харесай

Предупредиха: Срокът за промени в Плана за възстановяване е 20 октомври, иначе можем да изгубим пари

Промените по Плана на възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат изпратени най-късно до 15-20 октомври , с цел да успее Европейската комисия (ЕК) да ги одобри и България да не загуби средства. Това изясни на брифинг за медиите след съвещанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова .

Европейска комисия се нуждае от време, от вътрешно координиране , както и Съветът, като това лишава към два месеца, добави тя. 

Финансовият министър съобщи, че в случай че не се получи финансиране по Плана, средствата би трябвало да бъдат обезпечени от националния бюджет.

Петкова изясни, че предложенията за промени са свързани с някои вложения, които не могат да бъдат изпълнени в периода на проекта - до август 2026 година По думите й предложенията са да бъде ориентиран финансов запас към планове, които имат по-голямо национално значение и могат да бъдат изпълнени.

Бяха импортирани две решения в Народно събрание. Първото решение е обвързвано с Пътната карта за климатична индиферентност и е във връзка с второто заплащане по националния проект за възобновяване и резистентност, сподели Петкова.

Тя напомни, ч е България е единствената страна от Европейски Съюз, която е получила единствено първо заплащане по проекта.

Петкова акцентира, че второто заплащане, входирано през 2023 година, не е изплатено, защото е обвързвано с избрани промени . Пътната карта е част от тях. При неприемането на пътната карта финансовата промяна ще бъде 266 млн. евро, което съставлява повече от 30 на 100 от декларираното второ заплащане в размер на 653 млн. евро, п осочи Петкова.
По отношение на второто решение тя изясни, че с него се дава мандат на служебното държавно управление да продължи договарянията с Европейска комисия. България няма глава Repower и средствата по нея са 479 млн. евро. Това беше концепцията на Народно събрание да даде мандат на служебното държавно управление да продължи договарянията, както и приемането на глава Repower да бъде реалност до края на 2024 г, сподели още Петкова.  

По отношение на предложенията на националния проект и глава Repower , с изключение на обезпечените средства в размер на 1 милиарда лева за рекултивация, в предложенията са планувани още 273 млн. евро, с опция да бъдат предоставени спомагателни 204 млн. евро. О бщо рекултивацията е на стойност към 2 милиарда лева Ако не се случат тези промени, значи, че тези пари би трябвало да бъдат обезпечени от националния бюджет, безапелационна бе Петкова. 

Не можем да подадем искане за трето и четвърто  плащане, сподели тя и уточни, че средствата за започнатите планове би трябвало да бъдат обезпечени от националния бюджет поради липса на заплащане по ПВУ. 

Първото заплащане е вид предплатено заплащане. Второто и идващите са обвързани с промени или вложения. Ако не осъществим две или три от вложенията по второто заплащане, може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото заплащане, изясни Петкова. 

В момента служебното държавно управление няма мандат да продължи договарянията с Европейска комисия , макар, че бяха извършени доста срещи, беше стихотворец ангажимент, тъй като вярвахме, че тези промени ще бъдат признати, само че не бяха признати на съвещанието на Народното събрание. 

Служебният енергиен министър Владимир Малинов добави, че след постигнатото единодушие с Европейска комисия е свикал браншови съвет в бранш енергетика. 

Текстът, който следваше да бъде изменен от парламентарната естрада беше създаден взаимно с двете синдикални организации , както и с присъединяване на синдикалните организации от " Мини Марица-изток " и Маришкия басейн, уточни той. 

Моят апел бе да се организира дебатът  в рамките на пленарното съвещание, с цел да може всичко да бъде обяснено. Липсата на подобен спор, полемика и в това число модифицирането на точка 3.3. от плана на решението, което е обвързвано с ПВУ и Repower не даде опция да продължим напред, разяснява още Малинов. 

Вчера депутатите трябваше да обсъдят в пленарна зала актуализираната пътна карта за климатична индиферентност и измененията в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в Компонент 4 " Нисковъглеродна стопанска система " и договаряне по глава RЕPowerEU. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР