Промените на пазара на труда във Франция, които влизат в

...
Промените на пазара на труда във Франция, които влизат в
Коментари Харесай

Нови правила във Франция правят по-трудно кандидатстването за помощи за безработица

Промените на пазара на труда във Франция, които влизат в действие през днешния ден като част от проекта за промени на президента Еманюел Макрон, имат за цел да създадат трудовия пазар по-гъвкав и да съживят икономическия напредък, съобщи " Асошиейтед прес ". Втора серия промени ще влезе в действие от 1 април.

Според новите правила ще бъде по-трудно на безработните да аплайват за помощи, което може да насърчи повече хора да се върнат по-скоро на работа. Критиците на проекта обаче настояват, че той подкопава системата за обществена сигурност.

Безработицата във Франция през лятото спадна до най-ниско ниво от 10 години, до 8.5 на 100, само че към момента е измежду най-високите в Европейския съюз.

Новите правила усилват до 5 години времето, през което напусналият работа би трябвало да е отслужил при работодателя си, с цел да може да кандидатства за помощи за безработица. Освен това претендентът би трябвало да показа и проект, че има намерение да стартира личен бизнес.

Самонаетите ще имат право да аплайват за помощи при безработица от 800 евро за шест месеца.

Новите правила понижават с 30 % помощите на получаващите над 4500 евро на месец след шест месеца безработица.

Френските безработни получават приблизително към 1000 евро на месец в продължение на две години. Хората с най-високи заплати могат да получават най-много до 6615 евро на месец.

Правителството се надява измененията да доведат до икономии от 3.4 милиарда евро за три години и да понижат безработицата.

Генералният секретар на синдиката Френска демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже съобщи през днешния ден пред радио " Франс енфо ", че това е " промяна със 100 % губещи ". Според него 1.4 милиона ще бъдат наранени от през днешния ден, с по-лоши условия за компенсации за безработица, а през април - с понижаване на помощите.

Според организацията по заетостта в индустрията и търговията Юнедик (Unedic) 850 хиляди безработни ще изгубят по 200 евро на месец от следващата година.

Лоран Берже подлага на критика и министъра на труда Мюриел Пенико поради изявлението й " безработните да вземат да си намерят още веднъж работа "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР