Промени в законодателството предвиждат временно освобождаване от данък върху добавената

...
Промени в законодателството предвиждат временно освобождаване от данък върху добавената
Коментари Харесай

Ваксините срещу COVID-19 ще са с нулева ставка на ДДС, прие парламентът на първо четене

Промени в законодателството плануват краткотрайно освобождение от налог върху добавената стойност /ДДС/ на доставката на ваксини против COVID-19 и медицински произведения за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и произведения.

Това реши Народното събрание с признати единомислещо на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност, препоръчани от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители.

Промените са свързани с нужда от незабавно въвеждане в българското законодателство на европейска инструкция по отношение на общата система на налога върху добавената стойност във връзка с идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, показват вносителите.

Във връзка със Споразумението за отдръпване на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз се планува след приключването на преходния интервал към 31 декември 2020 година наредбите на правото на Съюза в региона на Данък добавена стойност да продължат да се ползват в Северна Ирландия за идващите 4 години във връзка с покупко-продажби със артикули.

Същевременно за всички останали покупко-продажби в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се ползва съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от позиция на българския закон ще се третира като трета страна.



За вярното действие на системата на Съюза за Данък добавена стойност в Северна Ирландия ще бъдат въведени обособени идентификационни номера по Данък добавена стойност със характерен префикс, показват вносителите.

Приемането на препоръчаните промени в закона няма да доведат до спомагателни разноски за задължените лица и администрацията, поради това че се контролира новия статут на лицата, открити в Обединеното кралство и Северна Ирландия, надлежно трансформира се единствено данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и проби за COVID-19, означават вносителите.
Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че групата поддържа измененията, само че попита ръководещите за какво преди дни са отказали да понижат от 20 на 10 % Данък добавена стойност за всички медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР