Промени в Закона за здравето, с които да се разреши

...
Промени в Закона за здравето, с които да се разреши
Коментари Харесай

Валери Симеонов ще връща пушенето в обособени помещения на обществени места


Промени в Закона за здравето, с които да се позволи тютюнопушенето в обособени пространства в заведенията, планува да внесе НФСБ. Текстовете първо щели да бъдат разисквани с партиите в Обединените патриоти, а след това и с съдружния им сътрудник от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов пред Българска национална телевизия в петък. Текстовете той разказа като “скритото оръжие на партията.

Той разкри, че възнамерява да върне цигарите " в обособени пространства ", а възбраната ще остане за театри, зали и други сходни.

" Но не разбираме какъв е смисълът да се лимитира тютюнопушенето - още повече този закон не се съблюдава. Аз съм озверял съперник на тютюнопушенето” - призна персонално за себе си Симеонов. И продължи: “Но в този момент ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в Народното събрание. Аз не мога да схвана за какво се основават закони, които не се съблюдават. "

Той предложи да се промени законът, тъй че да дава отговор, от една страна, на нормативите, само че от друга - да дава отговор и на действителните потребности на обществото.

" Колкото и да не ни харесва, огромна част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите. "

Той посочи, че засяга отпадане на възбраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да спомагат на дребния и междинния бизнес, тъй че те " да не си гонят клиентите ", добави политикът.

Симеонов призна, че желае плануваният пракет от промени в разнообразни закони да влезе преди старта на туристическия сезон.

От думите му стана ясно, че НФСБ готви и такса по Закона за локални налози и такси (ЗМДТ) за притежателите на така наречен апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават чартърен в курортите.

Въвеждаме една такса по ЗМДТ – спомагателна такса, която би трябвало да се заплаща от всеки притежател на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи наранени, опита да се пошегува Симеонов.

Според него би трябвало да се вкара ед и страната да си събере таксите от практикуване на противозаконна туристическа активност.

Той пресметна, че единствено по Черноморието над 100 000 жилището, благосъстоятелност главно на непознати жители, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за образец даже ниската съгласно него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се заплаща.

" Нито се заплаща курортна такса, нито Данък добавена стойност, нито налог облага – нищо такова”, сподели той.

Готвените текстове плануват такси за апартхотелите според от това в какъв тип курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието.

Той разяснява и две от другите си борби: с шума по крайбрежието и с лотариите на шанса и рекламата им по малките екрани.

По първия въпрос Симеонов окачестви, че го нападна " една измислена асоциация от Слънчев бряг – всякакви там към Радо Слънцето, Маджовци и такива, които сега към този момент разпределят преместваемите обекти по Главната ".

" По Слънчев бряг има " преместваеми обекти " по 1,5 дка. Те са построили големи покои и това нещо е преместваем обект - сякаш можеш да го вдигнеш с летяща паница ", сподели той.

Вицепремиерът добави, че това били същите заведения, с които имали " доста приятни преживявания " през предишното лято.

А
лотариите по малкия екран той дефинира като разпад на нацията: " Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно единствено да търка талончета. Основната причина (за дейностите му) е деморализирането на нацията. Когато дребните деца ги възпитаваме, че не е нужно да поставят никакви старания, а е задоволително да си купят за 2 или 3 лева картонче, с което да завоюват 200 000, 300 000 или 500 000 лв., от това се трансформира нацията. Говорим за лесни облаги, които разрушават ценностната система на нашия съвременник. "

Той сподели още, че в Закона за радиото и малкия екран " има едни тарикатски текстове, които са направени, с цел да обслужват притежателите на
лотария ".

Вицепремиерът добави, че сме в цяла Европа страната с максимален % доходи от
хазарт като част от Брутният вътрешен продукт - цели 3%. В Румъния да вземем за пример било % и нещо.

Това били доходи, които " отиват в джобовете на разните
хазартни играчи - Васил Божков и други такива ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР