Промени в цените за битовите потребители на ток няма да

...
Промени в цените за битовите потребители на ток няма да
Коментари Харесай

Асен Василев: Токът за гражданите няма да поскъпва

Промени в цените за битовите консуматори на ток няма да има, а за потребителите на газ ще има обезщетения за месеците от декември до март. Предвиждат се обезщетения и за бизнеса по нова скица, разгласи пред БиТиВи финансовият министър Асен Василев. Според него след края на мораториума повишаването може да е и 0%, а ресурсът, който се дава за обезщетения е невиждан - над 2 милиара лв. за 4 месеца. Битовите консуматори на газ ще бъдат подкрепени за месеците от декември до март поради скока на цените, заяви министър Асен Василев.

„ Ресурсът към този момент е заделен с решение на Министерския съвет и решението на националното заседание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната скица сега се създава в министерството на енергетиката, допускам, че до дни ще е подготвена и ще бъде нотифицирана към Европа, с цел да стартира подпомагането “, уточни той.

„ На международните тържища може да имаме растящи цени на газ и електрическа енергия, ние сега действително за първа година сме изцяло интегрирани на тържищата за електрическа енергия и това стои зад част от високите цени “, уточни още той.

Финансовият министър съобщи още, че е допустимо след края на мораториума на цените на газа и електрическата енергия, повишаването да бъде и 0%. „ КЕВР има обвързване да прегледа плановете, това не става единствено на хартия, а би трябвало да се мине през същински одитен развой. През 2013 година когато работихме с комисията се оказа, че сред държавните сдружения и инспекциите на КЕВР за към два месеца съумяха да се намерят към 800 млн. лв. спестявания “, напомни Василев.

„ Промени в цените за битовите консуматори на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали разнообразни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се съветва и идната седмица ще излезем с обща скица за отплата. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е единствено % от цената, а да има и твърда съставния елемент “, посочи Асен Василев. Той акцентира, че ресурсът, който се дава за обезщетения е невиждан - над 2 милиарда лв. за 4 месеца.

„ По принцип има нарастване на пенсиите, което е приблизително с към 65 лв. съгласно сметките на Национален осигурителен институт, нарастването е друго за другите хора съгласно трудовия стаж “, уточни финансовият министър във връзка обстоятелството, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година. „ Знаехме, че евентуално ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, само че не са задоволително високи и с задоволително трудов стаж, с цел да могат да получат цялостен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, тъй като е непрекъсната съставния елемент. Коронавирус добавката е до момента в който има рецесия. Важно е да се вдигне непрекъснатата съставния елемент на пенсиите “, означи финансовият министър.

„ Помолихме Национален осигурителен институт да изчислят и да създадат по този начин, че да няма пенсионери, които сред добавката и нарастването на пенсията да получи по-малко. Ресурсът е обособен, има го от позиция на министерството на финансите, би трябвало законодателна база, на която да създадат тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари “, съобщи Асен Василев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР