Промени в цените на водата в повече от 20 български

...
Промени в цените на водата в повече от 20 български
Коментари Харесай

КЕВР предлага поскъпване на водата в София с 23 ст. от 1 януари

Промени в цените на водата допълнително от 20 български града предлага Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Докладът ѝ, оповестен на уеб страницата на комисията, ще бъде разискван навън съвещание на 17 декември.

Предвижда се в София кубикът да нарастне с 23 стотинки, като цената става 2,585 лева за куб. м от сегашните 2,354 лева за кубик с Данък добавена стойност.

В Бургас цената става 2,997 лв. при 2,729 лева с Данък добавена стойност до момента.

За Варна регулаторът планува кубикът да стане 3,097 лв. при – 2,974 лв. до момента.

В Пловдив се предлага цената да стане 2,216 лв. за кубик при 2,20 лева за в този момент.

Увеличение ще има и в Монтана и Враца. Там новата цена надвишава обществено поносимата и по тази причина в двата града се планува тя да стигне до прага, който надлежно е 2,967 лева за куб. в Монтана и 3,171 лева за кубик във Враца.

Изменения в цените са заложени още за: Смолян; Силистра; Кърджали (там се планува намаление); Русе; Перник; Шумен; Сливен; Ямбол; Добрич; Брацигово; Златни пясъци; Радомир; Видин; Йовковци; Велико Търново; Габрово; Плевен; Кресна; Благоевград.

Определянето на цените от 1 януари 2019 година е заложено в бизнес проектите на ВиК сдруженията. При изчисляването им се има предвид процентът на инфлацията за годината, както и коефициентът на осъществяване на плануваните за интервала разноски.

Предложените в този момент нови цени обаче подлежат на смяна и повода е разказана в отчета по следния метод:

" Към момента на правенето на отчета и плана на решение е налична информация от Национален статистически институт за месечна инфлация до м. октомври 2018 година След като бъдат оповестени данни от Национален статистически институт за месечна инфлация за м. ноември 2018 година, те ще бъдат употребявани при изчисленията в окончателното решение, с което ще бъдат променени утвърдените цени на ВиК услуги за 2019 година ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР